eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Komoly katonai döntést fontolgat Donald Trump

Komolyan fontolgatja az amerikai csapatkivonást Szíriából, s hamarosan dönteni fog a polgárháború tépázta országnak juttatott támogatás csökkentéséről is - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Washingtonban kedden a balti országok, Észtország, Lettország és Litvánia államfőivel tartott közös sajtótájékoztatóján.

"Elsődleges küldetésünk az volt, hogy megszabaduljunk az Iszlám Állam terrorszervezettől" - hangsúlyozta Trump. Hozzátette: ezt a feladatot már majdnem sikerült teljesíteni, s nagyon hamar másokkal egyeztetve dönteni fogunk arról, hogyan legyen tovább.

Trump a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az idei év elejéig bezárólag az elmúlt 17 évben az Egyesült Államok 7 ezer milliárd dollárt költött a Közel-Keletre. Mint mondta, a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyai és a washingtoni Pentagon épülete ellen elkövetett 2001. szeptember 11.-i terrortámadások arra bírták rá az országot, hogy erőszakos és fenyegető csoportokat győzzön le a Közel-Keleten és Ázsiában. "Gondoljanak csak bele - 7 ezer milliárd dollár 17 évre számítva. Semmit, de semmit nem kaptunk vissza, csak halált és pusztítást. Ez szörnyű. Itt az idő" - fogalmazott Trump.

"Ki akarok vonulni Szíriából. Haza akarom hozni a csapatainkat" - hangoztatta az amerikai elnök.

Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott ugyanakkor egy washingtoni fórumon elmondta: "Azért vagyunk Szíriában, hogy az Iszlám állam ellen harcoljunk ... ez a küldetésünk még nem ért véget, de be fogjuk fejezni".

Az Egyesült Államok mintegy 2000 fős katonai kontingenst tart Szíriában.

A balti államok elnökeivel tartott sajtókonferencián Trump szót ejtett Oroszországról is. "Úgy gondolom, nagyon jó kapcsolatunk lehetne Oroszországgal és (Vlagyimir) Putyin elnökkel, és ez egy nagyszerű dolog lenne. Ugyanakkor nagy a valószínűsége annak, hogy ez nem fog megtörténni. Ki tudja?" - mondta Trump.

Egyidejűleg kiemelte Washington kemény fellépését Moszkvával szemben. "Senki sem volt keményebb Oroszországgal szemben, de a kibékülés Oroszországgal mégis jó dolog lenne".

Az amerikai elnök a sajtókonferencián biztosította a balti országokat arról, hogy az Egyesült Államok "továbbra is erős, büszke, illetve hű barátja és szövetségese" a térségnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×