eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Vatikánváros, 2017. április 9.Ferenc pápa virágvasárnapi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter téren 2018. március 25-én. A húsvéti nagyhetet felvezető vasárnapon a katolikus egyház Jézusnak a kereszthalála előtti Jeruzsálembe vonulásáról emlékezik meg. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Nyitókép: ANGELO CARCONI

Ferenc pápa ellenállásra szólította fel a fiatalokat

Ferenc pápa virágvasárnap Rómában, az Egyesült Államokban a fegyvertartás szigorítását követelő tömegtüntetések másnapján felszólította a világ fiataljait, hogy szálljanak szembe az őket elhallgattatni kívánó felnőttekkel.

"A fiatalok elhallgattatása olyan kísértés, amely mindig is létezett" - mondta a pápa. Számos módja van annak, hogy a fiatalokat csendessé és láthatatlanná tegyék. Számos módszer van arra, hogy 'elaltassák' a fiatalokat, hogy ne csapjanak zajt, hogy ne kérdezzenek és ne vonjanak semmit kétségbe" - hangsúlyozta a fiatalok világnapján, a Szent Péter téren tartott virágvasárnapi miséjében a katolikus egyházfő.

Jorge Bergoglio Jézus szavait idézte a "túlságosan nyíltszívű és hangos" tanítványokról. "Ha ők hallgatnak, a kövek fognak kiáltani" - mondta.

Vatikánváros, 2017. április 9.
Ferenc pápa virágvasárnapi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter téren 2018. március 25-én. A húsvéti nagyhetet felvezető vasárnapon a katolikus egyház Jézusnak a kereszthalála előtti Jeruzsálembe vonulásáról emlékezik meg. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Vatikánváros, 2017. április 9. Ferenc pápa virágvasárnapi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter téren 2018. március 25-én. A húsvéti nagyhetet felvezető vasárnapon a katolikus egyház Jézusnak a kereszthalála előtti Jeruzsálembe vonulásáról emlékezik meg. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

"Kedves fiatalok, nektek kell döntenetek! (...) Ha mi, felnőttek és (közöttünk) az oly gyakran korrupt vezetők hallgatunk, a világ néma marad, és elveszíti az örömöt, kérdelek titeket: ti vajon kiáltotok-e? Legyetek szívesek, döntsetek, mielőtt a kövek kiáltani fognak" - fogalmazott.

Ferenc pápa, aki korábban többször is elítélte a fegyvergyártást és a lövöldözéseket, nem tett konkrét utalást az egyesült államokbeli tömegtüntetésekre, amelyeken többségükben fiatalok vettek részt. A tüntetők a fegyvertartás megszigorítását követelték, a floridai gimnáziumban történt februári lövöldözés túlélőinek felhívására.

A 81 éves egyházfő hosszú és ünnepélyes virágvasárnapi misét mutatott be a Szent Péter téren összegyűlt tízezrek előtt. Kezében pálmaággal vezette a körmenetet a keresztény világ legnagyobb temploma előtt, emlékezve a napra, amelyen a Biblia szerint Jézus bevonult Jeruzsálembe, ahol öt nappal később keresztre feszítették.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×