eur:
394.93
usd:
366.14
bux:
71505.97
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szijjártó: az ígéret kevés, jogi garanciák kellenek

Szijjártó: az ígéret kevés, jogi garanciák kellenek

Az ukrán nyelvtörvényről tárgyalt szerdán Párizsban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kijevi kollégájával az amerikai külügyi államtitkár jelenlétében egyeztetett a jogszabály változtatásáról.

Jogi garancia kell arra, hogy az új oktatási törvényt Ukrajna nem kezdi el végrehajtani, amíg nem születik arról megállapodás a helyi magyar közösséggel - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  Párizsban, ahol rendkívüli magyar-ukrán-amerikai háromoldalú találkozón egyeztetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral.

"Olyan törvényt nem hajthat végre Ukrajna az oktatás vonatkozásában, amelyről nem állapodott meg a magyar nemzeti közösség képviselőivel.

Az ígéret kevés, nekünk erre jogi garanciák kellenek"

- fogalmazott Szijjártó.

"Arra van szükség, hogy az ukrán kormány olyan jogi kötőerővel bíró döntést hozzon, amely világossá teszi, hogy mindaddig nem kezdődik meg a végrehajtása ennek a törvénynek, amíg a konzultációk a magyar nemzetközösséggel sikeresen le nem zárultak" - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint "hazug beállítás" az, hogy kétoldalú ukrán-magyar ügyről lenne szó. Az új oktatási törvény elfogadásával Ukrajna "a legalapvetőbb kisebbségvédelmi nemzetközi normákat sértette meg", egyebek mellett az Európai Unió és az Európa Tanács előírásait a kisebbségek védelméről, valamint az Ukrajna által vállalt akciótervet a NATO keretei között - hívta fel a figyelmet.

A miniszter jelezte, hogy Magyarország álláspontja teljes egészében egybeesik az Európai Unió és az Európa Tanács elvárásaival, és Magyarország mindenképpen megoldást szeretne, mégpedig olyat, amely a kárpátaljai magyar közösség számára kedvező.

"Elvi kérdés, hogy a nemzeti jogszabályokban rögzített módon a magyar kisebbség már megszerzett jogait csorbítani nem lehet. (...) Márpedig az új oktatási törvény azokat jelentős mértékben csorbítja, s ezzel megsérti a vonatkozó jogszabályokat" - mondta a miniszter.

Magyarország azt várja el Ukrajnától, hogy módosítsa az oktatási törvény kisebbségekre vonatkozó részét, megfelelve a nemzetközi jogszabályoknak, és a Velencei Bizottság döntésének, azaz valódi konzultációt kezdjenek a kárpátaljai közösséggel az elvárásaikról.

A konzultációk megkezdésére Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az ukrán külügyminiszter ígéretet tett, ugyanakkor arra mindenképpen jogi garanciákat kér a magyar kormány.

"Jogi garanciák hiányában Magyarország fenntartja azt a döntését, hogy Ukrajna minden létező nemzetközi törekvését blokkolja az Európai Unióban és a NATO keretein belül" - szögezte le a miniszter.

„A helyzet orvoslásának a legjobb és leghatékonyabb módja a törvény azon cikkeinek a módosítása lenne, amely

elveszi a magyaroktól és más kisebbségektől azt a jogot, hogy az óvodától az egyetemig a saját nyelvükön tanulhassanak.

Amely jog eddig létezett az egy alapvető nemzetközi elv, hogy a kisebbségek jogait elvenni nem lehet”– mondta Szijjártó. 

Mindenközben kedden az Európa Tanács elfogadta a regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával foglalkozó jelentést, amely kiemelkedő jelentőségű a határon túl élő kisebbségek megsegítése szempontjából. A dokumentumban nagy hangsúlyt kap az oktatás, amely a nyelvi kisebbségek kulturális identitásának egyik alappillére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×