eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Zimbabwe megint a zimbabweieké!

"Zimbabwe megint a zimbabweieké!"

Beiktatták az új zimbabwei elnököt, aki a 37 év után távozott Robert Mugabet váltja az államfői poszton.

A főváros hatvanezres nemzeti stadionjában röviddel helyi idő szerint háromnegyed 12 előtt letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa a zimbabwei köztársaság harmadik elnöke. A stadionban, fiestahangulatban, a külföldi állam és kormányfők érkezése és élő koncert mellett több órán keresztül várta sok tízezer ember a beiktatást.

A ZBC helyi televízió élőben közvetítette, ahogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke aláírja a beiktatási dokumentumokat, majd a korábbi alelnök nyakába akasztják az elnöki ékszert és díszeket. Közvetlenül a beiktatás előtt elhangzott beszédben többször is jelezték, a tisztségből 37 esztendő után távozott Robert Mugabe amnesztiával vonulhat vissza.

A ceremónián hangsúlyozták azt is, a majdnem négy évtizedes váltás békés körülmények között és az alkotmánynak megfelelően, vagyis törvényesen zajlott le.

A hatalomátadási vagy átvételi folyamat múlt hét hétfőn, november 13-án kezdődött, amikor a zimbabwei vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek lecsillapítása érdekében. Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban. A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. Két nappal később, múlt hét szerdán a hadsereg már azt jelentette be, hogy átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték. Kisvártatva saját pártja is szembefordult az elnökkel. Az elnök vasárnapig kapott haladékot az önkéntes távozásra, amit aztán a hét elején be is jelentett – cserébe büntetlenséget ígértek a 93 esztendős politikusnak. A zimbabwei alkotmány értelmében a kormányzó párt jelölhette ki a lemondott államfő utódját, így esett a választás az addigi alelnökre, Emmerson Mnangagwára, akit pénteken iktattak be új hivatalába.

A ZBC helyi televízió kommentárja a ceremónia alatt többször is arról beszélt, új korszak kezdődik Zimbabwe történetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×