eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Válaszcsapással fenyegeti Phenjan az Egyesült Államokat az újabb szankciók követelése miatt

Válaszcsapással fenyegette meg Észak-Korea kedden az Egyesült Államokat, amiért az a legerőteljesebb szankciók alkalmazását kérte Phenjannal szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előző napi, rendkívüli ülésén - jelentette kedden a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A KCNA az észak-koreai külügyminisztérium egy meg nem nevezett szóvivőjét idézte, aki úgy fogalmazott: "a magunk ellenoffenzívájával fogunk válaszolni az Egyesült Államok szégyenletes szankcióira és nyomásgyakorlására, és az ezt követő minden katasztrofális következményért pedig teljes mértékben az Egyesült Államokat fogja terhelni a felelősség".

"Az Egyesült Államoknak egy pillanatra sem szabad megfeledkeznie Észak-Korea jelenlétéről és a birtokában lévő interkontinentális ballisztikus rakétáról (ICBM), valamint atom- és hidrogénbombájáról" - tette hozzá a szóvivő.

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy olyan hidrogénbombát, amelyet képes lenne egy ICBM-re is felszerelni, és a Biztonsági Tanács ezt követően hívott össze rendkívüli ülést hétfőre.

Kedden az Asia Business Daily című szöuli napilap meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva jelentette, hogy Észak-Korea feltehetően egy ICBM-t szállít a nyugati partvidékére, ahol Phenjannak rakétakilövő létesítményei vannak.

A dél-koreai védelmi minisztérium nem erősítette meg a lapinformációt, de hétfőn a tárca a parlamentnek tett jelentésében arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea bármelyik pillanatban kész újabb rakétatesztekre, a többi között interkontinentális ballisztikus rakétákkal is.

A vasárnap végrehajtott hatodik kísérleti nukleáris robbantás miatt összehívott rendkívüli BT-ülésen Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott: csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant.

"Az Egyesült Államok óriási tévedésben van, ha azt hiszi, hogy megfélemlítheti vagy meggyőzheti Észak-Koreát azzal, hogy +az összes opció+ mérlegeléséről és a legkeményebb szankciók kivetéséről beszél" - mondta a névtelenül nyilatkozó észak-koreai külügyi szóvivő.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×