eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Texasban mindenkinek menekülnie kellett

Texasban mindenkinek menekülnie kellett

Gátszakadás miatt menekülésre szólította fel a lakosságot egy texasi megye vezetése. A Harvey hurrikán megerősödött és óriási áradásokat okoz a térségben. Most Louisiana felé halad és már New Orleanst is fenyegeti. Donald Trump amerikai elnök a katasztrófa sújtotta államba utazott és a kormány teljes támogatását ígérte a bajba jutottaknak.

Texasban mindenkinek menekülnie kellett

"Get out now! - Menjen el most!"

Ez a felhívás jelent meg magyar idő szerint tegnap délután a texasi Brazoria megye hivatalos Twitter-csatornáján. Houstontól 50 kilométerre délre ugyanis átszakad a gát, ezért mindenkinek menekülnie kellett.

Texasban mindenkinek menekülnie kellett

„Először összeszedtem több szomszédomat, majd a hajómba tettem őket.

Kész Noé bárkája lettünk.

Az elmúlt 7-8 órában 11 ember, 6 kutya és két macska volt a csónakomban” - mondta egy helyi férfi.

Texasban mindenkinek menekülnie kellett

A Texasban pusztító trópusi vihar péntek óta tizennyolc halálos áldozatot követelt. Négy gyerek is van köztük, akit a teljes családjukkal együtt sodort el a víz. A Houston környéki folyók és víztározók a heves és nem szelídülő esőzések miatt már nem egyszerűen áradnak, hanem kiöntöttek. A houstoni menedékhelyek megteltek. A városban legalább 30 ezer embernek van szüksége átmeneti szállásra. A szövetségi munkaügyi minisztérium 10 millió dolláros keretet nyitott a mentési munkálatokra.

Közben megkezdődtek az ilyenkor szokásos fosztogatások, néhány fegyveres rablót már le is tartóztattak a rendőrök. Éjszaka kijárási tilalom van érvényben, de az elárasztott részeken nappal sem érdemes kimenni az utcára, mert a másfél méter magasan állóvíz fertőzésveszélyes és kígyók, illetve aligátorok vannak benne. A hidakat összeroppanás fenyegeti.

A Harvey hurrikán megerősödött és most Louisiana felé halad. Mississippi állam déli részén is áradások várhatók. Louisianában tornádóriadót rendeltek el. New Orleansban a város csatornahálózata sok helyen már nem most sem tudja befogadni a rendkívüli mennyiségű esővizet, ráadásul a város 120 szivattyúja közül 13 nem működik. Az iskolákat és a többi közintézményt bezárták és a lakosságot megkérték, hogy maradjon otthon.

Az amerikai elnök először Washingtonban beszélt a katasztrófáról.

„Túl fogunk jutni a nehézségeken, és erősebbek, nagyobbak, jobbak leszünk, mint valaha. Megkezdjük majd az újjáépítést, aminek a végén valami egészen különleges születik. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki az érintett területeken él: hihetetlen látni a közösségi szellemet, az együttműködést, a szeretetet.” 

Donald Trump ezt követően a hurrikán sújtotta térségbe utazott. Corpus Christiben tanácskozott Greg Abbott texasi kormányzóval és a kormány teljes támogatását ígérte a bajbajutottaknak.

"Igazi csapatmunka folyik itt és mi minden korábbinál jobban akarunk dolgozni" - fogalmazott Donald Trump és hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy ha öt vagy tíz év múlva visszatekintenek a mostani katasztrófára, akkor azt mondhassák, "lám, így kell ezt csinálni".

Az Egyesült Államokban jelenleg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal 8600 munkatársa dolgozik a vihar sújtotta területeken, a kormányzat eddig több mint két és félmillió élelmiszercsomag és kétmillió liter ásványvíz eljuttatásában segédkezett és önkéntesek százai is a helyszínen vannak - közölte egy texasi rádióinterjúban Mike Pence alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×