eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Még hetekig renghet a föld az Égei-tenger partjainál

Ekkora méretű földrengés egyáltalán nem számít meglepetésnek ezen a területen - mondta az InfoRádiónak Tóth László szeizmológus azután, hogy csütörtök éjjel 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Törökország égei-tengeri partvidékét és a közeli görög szigeteket.

Az Amerikai Földtani Intézet adatai szerint a rengés epicentruma a törökországi Bodrum városától 10 kilométerre délre, Kosz görög szigettől 16 kilométerre keletre-északkeletre történt, tíz kilométeres mélységben. Egy török és egy svéd turista meghalt, sokan megsérültek és komoly károk keletkeztek.

Úgy tudni, nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tudomása szerint nincs magyar sérültje az Égei-tengeren, Görögországban és Törökországban pusztító földrengésnek - jelentette ki a tárca sajtófőnöke.

Menczer Tamás közölte: az athéni magyar nagykövetségre segélyhívás nem érkezett, csupán egy rodoszi földrengésbiztos szállodában üdülő család jelezte, hogy a családtagok közül senki nem sérült meg. A konzuli szolgálatnál regisztrált öt magyar közül néggyel fel tudták venni a kapcsolatot, ők jól vannak.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szeizmológus szerint azon a vidéken gyakoriak a földrengések.

"A világ egyik leginkább földrengéses területéről van szó,

a Csendes-óceáni térség után ebben a mediterrán környezetben van a legtöbb földmozgás" - mondta el az InfoRádiónak Tóth László.

A szeizmológus hozzátette: ekkora méretű földrengés tehát egyáltalán nem számít meglepetésnek ezen a területen.

A 6,7 erősségű földrengés a szakember magyarázata szerint erős közepes méretűnek tekinthető, errefelé csaknem száz ilyen földrengés van átlagosan egy évben.

"Attól függ egy ekkora földrengés károkozó hatása, hogy mennyire van közel a lakott területekhez.

Gyakran ilyen méretű földrengést észre sem vesznek, ha a településektől távol történik" - mondta a szeizmológus.

A hajnali földmozgás után már két utórengés történt, de még több is várható. Ezek közül némelyik akár elérheti a 6-os magnitúdó körüli értéket is, és a már meggyengült épületekben okozhat komoly károkat.

"Ez még hetekig előfordulhat, sőt, ritkulva akár néhány hónapig is"

- mutatott rá Tóth László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×