eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Változás jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokon

Változás jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokon

Javíthat a magyar-amerikai kapcsolatokon, hogy Wess Mitchell lett az Egyesült Államok kormányának európai ügyekért felelős államtitkára - mondta az InfoRádiónak az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense.

Az új amerikai államtitkár mások mellett a NATO és a transzatlanti kapcsolatok szakértője.

Bár Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkári kinevezéséről hetek óta pletykáltak, jelölését csak nemrég jelentették be hivatalosan – közölte az Index. Victoria Nuland utódja a Center For European Policy Analysis nevű washingtoni think-tank vezetője, egyebek mellett a NATO és a transzatlanti kapcsolatok szakértője.

Változás jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokon

Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint a kinevezéssel javulhatnak a demokrata adminisztrációban kialakult viszonyhoz képest a Magyarország és az Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatok.

"A térséget jól is meri, de Wes Mitchell nyilvánvalóan egy másfajta irányvonalat képvisel,

főleg azért, mert Donald Trump a beiktatási beszédében és legutóbb talán a szaudi látogatás alkalmával leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem kíván diktálni az egyes államok belügyeiben. Ez lefordítva a napi politika szintjére, azt jelenti, hogy valószínűleg javulás lesz a magyar-amerikai politikai kapcsolatokban".

A demokrata adminisztráció ugyanis több ponton kritizálta az Orbán-kormány politikáját – emlékeztetett Magyarics Tamás.

"Az amerikaiak kifogásokat emeltek a választókörzetek meghúzása, a külföldi magyarok szavazási lehetősége és annak módja, az egyházi támogatás és más témák kapcsán. Ha ezeket az ügyeket nem fogják tovább napirenden tartani, akkor nyilvánvalóan sokat tisztul a kép".

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a Trump-adminisztráció inkább az érdek-alapú külpolitikát részesíti előnyben az érték-alapúval szemben

– tette hozzá az egyetemi docens.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×