eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Vallott a terrorista, aki Elton John koncertjén akart pokolgépet robbantani

Londonban életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték azt a tizenkilenc éves, közel-keleti származású dzsihádistát, aki azt tervezte, hogy vagy Elton John popkoncertjét robbantja fel, vagy az Oxford Street járókelőit. Legkevesebb tizenhat és fél évet kell börtönben töltenie.

A tizenkilenc éves Harun Szajed azt tervezte, hogy öngyilkos bombamerényletet hajt végre, de előbb géppisztoly-sorozatot ad le áldozataira. Mindenképp az iszlám mártírja akart lenni.

Tervei megvalósításához robbanóanyagra és lőfegyverre volt szüksége. Úgy bukott le, hogy evégett dzsihádista kapcsolatokat keresett, és tárgyalni kezdett a merénylet anyagi fedezetének biztosításáról. Szajed nem tudta, hogy tárgyalópartnere a brit terrorelhárítás beépített embere volt. Végül ő maga szerzett százötven fontot, s ezt egy kávézóban megbeszélt találkozón adta át új ismerősének, aki vállalta, hogy az összeg ellenében készít neki bomba elrejtésére alkalmas mellényt és leszállítja egy repeszbomba alkatrészeit.

A párbeszédről rejtett kamerával felvétel készült. Szajed azt mondta a beszélgetés során: "Tudom, hogy vagy meghalok, vagy bebörtönöznek, de tettem jutalmául végül a dzsannába, azaz a mennyekbe jutok."

A BBC Rádió tavaly szeptemberben rendezett szabadtéri megakoncertet a londoni Hyde Parkban, Elton John és a Status Quo felléptével. Szajed ennek az eseménynek a közönségét akarta megtámadni. A hónap elején letartóztatták.

A brit terrorelhárítás 2013 óta tizennyolc hasonló merénylettervet hiúsított meg.

A tárgyaláson Szajed azt vallotta, hogy nézetei a dzsihádról megváltoztak, és immár elítéli a manchesteri popkoncerten májusban elkövetett, huszonhárom halálos áldozatot követelő iszlám robbantás elkövetőit is.

De a megcáfolhatatlan bizonyítékok hallatán kénytelen volt beismerni bűnösségét, és elfogadni az életfogytiglanra szóló ítélet indoklását - ahogy a bíró mondta: "egy nagy hagyományú, ősi vallás törvényeit durván eltorzítva, barbár és kegyetlen bűnszövetkezet szolgálatába állt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×