eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Véget ér a hónapok óta tartó bizonytalanság

Kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Királyság uniós kilépéséről.

Véget ér a hónapok óta tartó bizonytalanság

Szinte napra pontosan egy évvel a kilépésről rendezett brit népszavazás után, ma 11 órakor Brüsszelben megkezdődnek a tárgyalások a szigetország uniós távozásáról. Theresa May a mandátumának megerősítése érdekében rendezett, korábban jelentős konzervatív sikert ígérő június 8-i előrehozott brit parlamenti választásokon elvesztette a többséget, így kénytelen volt kisebbségi kormányt alakítani, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt frakciójának külső támogatásával. A kilépéshez egy másik hasonló, az uniós tagságról  rendezett népszavazás vezetett tavaly nyáron.

David Cameron akkori miniszterelnök a voksolás előtt arra tett ígéretet, hogy amennyiben ismét kormányfővé választják, kikéri a polgárok véleményét a tagságról – a felmérések szerint ezen ígéret nélkül nem nyerte volna meg a parlamenti választást. Cameron hiába kampányolt a maradás mellett, szűk többséggel a kilépéspártiak nyertek. Lemondott, helyére akkori belügyminisztere, Theresa May került.

Az új kormányfő március 29-én jelentette be hivatalosan a szigetország kilépési szándékát, így a menetrend szerint két év múlva,

2019 márciusában szűnhet meg a tagság,

hacsak nem hosszabbítják meg a rendelkezésre álló időt.

Guy Verhofstadt, az EP brexitügyi főtárgyalója az Euronewsnak azt mondta, nagyon fontos, hogy végre megszűnjön a hónapok óta tartó bizonytalanság, és valóban megkezdődjön a kilépés részleteinek tisztázása. A mai első tárgyaláson az állampolgárok jogaira, a pénzügyi rendezésre, az észak-ír határra, valamint néhány, a kiválással kapcsolatos más kérdésre fognak összpontosítani. A felek megvitatják a tárgyalások menetét és felépítését is, majd összegzik a megválaszolandó kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×