eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ilyet még nem tett Trump

Donald Trump amerikai elnök először tölti a hétvégét a marylandi Camp Davidben lévő elnöki rezidencián.

Csaknem öt hónappal elnöki beiktatása után szombaton először utazott a hétvégére Donald Trump és családja Camp Davidbe, a mindenkori amerikai elnökök hétvégi rezidenciájára. Az amerikai elnök a hétvégéket eddig rendszerint vagy a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago nevű birtokán, vagy a New Jerseyben lévő egyik golfpályáján szokta tölteni. Camp Davidet ugyanis - mint egyszer újságíróknak kifejtette -

túlságosan is "rusztikusnak" találta.

Trump a first ladyvel és a kisfiukkal, Barronnal utazott, s társaságukban van van Victor és Amalija Knavs, Melania Trump édesapja és édesanyja is. A szlovéniai születésű Melania Trump szülei a New York-i Trump-toronyban élnek, de várhatóan időszakosan a Fehér Házban lesznek.

Camp David Washingtontól mintegy száz kilométernyire északnyugatra, a marylandi Catoctin-hegységben fekszik. Az ottani üdülő a mindenkori amerikai elnökök pihenését szolgálja, ám helyszíne volt sok jelentős politikai tárgyalásnak is. Franklin Roosevelt amerikai elnök például 1943-ben itt tekintette át Winston Churchill brit miniszterelnökkel a normandiai partraszállás terveit. Jimmy Carter volt amerikai elnök pedig itt is tárgyalt az egyiptomi és az izraeli vezetőkkel a békekötésről és 1978 őszén itt írta alá a híres Camp David-i megállapodást Anvar Szadat akkori egyiptomi elnök és Menáhem Begin, akkori izraeli kormányfő.

A Camp David-i üdülőben minden megtalálható, amire az amerikai elnöknek szüksége lehet. Külön házak állnak rendelkezésre a munkatársaknak, a hadsereg és a biztonsági szolgálat tagjainak és mintegy 12 kisebb épület várja az elnöki vendégeket. Teniszpályák, fűtött úszómedence, tekepálya és moziterem is van a területen. Az épületegyüttest a tengerészgyalogság védi.

A Camp David-i hétvégi rezidenciát Franklin D. Roosevelt elnök használta először, 1942-ben. John F. Kennedy és Lyndon B. Johnson elnök ritka vendég volt, Richard Nixon és Ronald Reagan viszont rendkívül kedvelte Camp Davidet.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×