eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Ezért lesznek előrehozott választások Ausztriában

Elsősorban a migrációs válság félrekezelése okozta azt a helyzetet, hogy októberben előrehozott választásokat tartanak Ausztriában - jelentette ki az Alapjogokért Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Törcsi Péter közölte: a helyzet nem csupán Magyarország számára, hanem az osztrák választóknak is elfogadhatatlan volt, akik "piros lapot mutattak" és így lemondásra kényszerítették a korábbi szociáldemokrata osztrák kancellárt, Werner Faymannt.

Egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az időközben a néppárt (ÖVP) elnökévé választott Sebastian Kurz népszerűsége miatt az ÖVP nyerheti meg a választásokat, ám az arányos választási rendszer miatt koalícióra kényszerülhet - tette hozzá.

Az elemző hangsúlyozta, a korábban együtt kormányzó néppárt és a szociáldemokraták (SPÖ) viszonya időközben annyira megromlott, hogy nem elképzelhetetlen egy ÖVP-szabadságpárti (FPÖ) koalíció.

Kitért arra, a migrációs válság erodáló hatása abból is kitűnt, hogy a köztársaságielnök-választáson a hagyományos pártok - ÖVP, SPÖ - nem jutottak be a második fordulóba.

Végül Alexander Van der Bellen zöldpárti jelöltet választották államfővé. Ő korábban úgy nyilatkozott, hogy semmiképpen nem adna kormányalakítási megbízást az általa szélsőjobboldalinak tartott FPÖ-nek, ám azóta puhult az ezzel kapcsolatos véleménye - mondta Törcsi Péter.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×