eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Fehér Ház: lehet, hogy nem segíti a békét az izraeli telepépítés

A Fehér Ház lehetségesnek tartja, hogy nem segíti az Izrael és a palesztinok közötti békét az új zsidó telepek létrehozása vagy a már meglévők bővítése az Izrael által elfoglalt palesztin területeken.

A Fehér Ház csütörtöki közleményében ugyanakkor leszögezte, "nem hisz abban", hogy a már létező telepek akadályozzák a békét.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata "nem foglalt hivatalosan állást" az izraeli telepespolitikával kapcsolatban, és várja, hogy a kérdésről eszmét cseréljen az izraeli kormányfővel - hívták fel a figyelmet.

Benjámin Netanjahu február 15-én látogat a Fehér Házba.

A Fehér Ház közlése kommentárok szerint változást jelenthet az izraeli telepespolitikának Trumptól várt megközelítésében, megfigyelők szerint ugyanis az izraeli jobboldal azt remélte, az választási kampányában Izrael-barát politikát hangoztató új amerikai elnök - elődjével ellentétben - nem fogja a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezéseket ellenezni. Erre utalt az is, hogy Trump elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsának decemberi határozatát, amely szerint az izraeli telepek építésének nincs jogi alapja, és felszólította a Izraelt a telepeslakások építésének azonnali beszüntetésére.

Izrael mintegy hatezer új telepeslakás felépítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök január 20-i hivatalba lépése óta, ezzel magára vonva a nemzetközi közösség bírálatát, amelyből azonban - szemben a korábbi hasonló esetekkel - hiányzott az amerikai vezetés hangja. Ugyanakkor szerdán és csütörtökön felszámoltak egy törvényellenesen, palesztin magántulajdonon létrehozott telepet.

A Fehér Ház közleményét II. Abdalláh jordániai király és Donald Trump rövid találkozója előzte meg Washingtonban. A The New York Times amerikai napilap szerint a jordániai király látogatásának célja az volt, hogy megkérje az elnököt: ne hagyja figyelmen kívül az arab aggodalmakat sem. Jordániát kifejezetten aggasztja, hogy Trump ígéretet tett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezésére, amivel az Egyesült Államok elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának - jegyezte meg az amerikai lap.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×