eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Hollande: Európának határozott választ kell adnia Trump kijelentéseire

Francois Hollande francia államfő szombaton felszólította Európát: adjon határozott választ Donald Trump amerikai elnök megnyilatkozásaira, amelyekben hangosan örvendezett Nagy-Britannia kiválásának az Európai Unióból.

"Úgy gondolom, határozottan kell neki válaszolnunk" - jelentette ki a francia elnök a hét dél-európai uniós tagállam csúcstalálkozójának szünetében, néhány órával amerikai kollégájával folytatandó első telefonbeszélgetése előtt.

"Úgy vélem, amikor az amerikai elnök nyilatkozataiban Európáról beszél, és jelzi, hogy a Brexit más országok számára is minta lehet, válaszolnunk kell neki" - jelentette ki Hollande.

"Amikor az Egyesült Államok elnöke az éghajlat kapcsán (a klímaváltozás elleni) megállapodás hasznát vonja kétségbe, válaszolnunk kell neki"- tette hozzá.

Hollande bírálta a gazdaságok destabilizálásával fenyegető protekcionista intézkedéseket, és azt is, hogy Trump elutasítja a menekültek befogadását.

Donald Trump pénteken Theresa May brit kormányfővel találkozva a Brexit iránti lelkesedését hangoztatta, és üdvözölte a Washington és London közötti "különleges kapcsolatot".

A hét ország lisszaboni csúcstalálkozójának napirendjén hivatalosan nem volt szó a washingtoni radikális változásról, sem a hollandiai, franciaországi és németországi választási esélyekről, de kétségkívül rányomták bélyegüket a tanácskozásra.

Trump beiktatása óta Európa "egyedül van" - figyelmeztetett Jeroen Dijsselbloem, az euroövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport vezetője, holland pénzügyminiszter.

A szeptemberi athéni első találkozóhoz hasonlóan a hét ország vezetői a költségvetési szigor enyhítéséről és a menekültek befogadása terhének elosztásáról tanácskoztak.

A Földközi-tengeri uniós tagországok csúcstalálkozóján - amelyen Görögország, Málta és Ciprus is részt vesz, várhatóan zárónyilatkozatot fogadnak el, amelyben "erős és egységes" Európai Uniót sürgetnek, és a kontinens gazdaságának fellendítését szorgalmazzák.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×