eur:
394.56
usd:
365.78
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Kapaszkodik székébe a gambiai elnök

Nem adta át a hatalmat megválasztott utódjának Yahya Jammeh gambiai elnök szerda éjfélig, amikor lejárt az államfői mandátuma, viszont csütörtökön biztonsági források azt közölték, hogy a hadsereg és a rendőrség vezetői elkötelezettek az új államfő mellett, és nem teljesítik többé a leváltott elnök utasításait.

Huszonkét évig tartó elnökség után Jammeh nem volt hajlandó elismerni, hogy a december 1-jén megtartott választást nem ő, hanem kihívója, Adama Barrow nyerte meg.

Barrow múlt héten ugyan Dakarba menekült attól tartva, hogy Jammeh erőszakkal próbálhatja megtartani hatalmát, de ragaszkodik hozzá, hogy csütörtökön - az eredeti terveknek megfelelően - beiktassák hivatalába. Szóvivője útján közölte, hogy ha Jammeh nem mond le az elnöki székről szerda éjfélig, akkor a beiktatási ceremóniát Gambia dakari nagykövetségén fogják megtartani.

Szenegálban - amely Gambia egyetlen szomszédja - nigériai és ghánai katonák továbbra is készenlétben állnak arra az esetre, ha katonai beavatkozásra lenne szükség a hatalomátadás biztosítása érdekében.

Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai elnök még az utolsó pillanatban is próbálta rábeszélni gambiai kollégáját, hogy adja át békés úton a hatalmat megválasztott utódjának, de nem járt sikerrel. A szerdán késő este folytatott megbeszélésük után Abdelaziz mégis úgy vélte: talán van esély a békés megoldásra. Abdelaziz csütörtökön Macky Sall szenegáli elnökkel találkozik, hogy megoldást találjanak a gambiai válságra. Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa is határozatot készül elfogadni, amelyben felszólítanák a gambiai vezetőt a hatalom békés átadására.

Yahya Jammeh a választás után azzal hozakodott elő, hogy "megengedhetetlen hibák" csúsztak a választási bizottság munkájába, és új választások kiírását követelte. Jammeh azonban a "rendkívüli és példátlan" külföldi beavatkozásra hivatkozva kilencven napra szóló szükségállapotot hirdetett ki az országban kedden, szerdán pedig a gambiai parlament azonnali hatállyal három hónappal meghosszabbította elnöki mandátumát.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta mintegy 26 ezer gambiai menekült át a szomszédos Szenegálba attól tartva, hogy a belpolitikai válság véres konfliktus kirobbanásába torkollhat.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×