eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Előrehozott választást tartanak Macedóniában

Tizenegy párt, illetve koalíció indul a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson Macedóniában, amelynek tétje a két éve tartó belpolitikai válság megoldása.

A legtöbb szavazatra a közvélemény-kutatások szerint az eddig is kormányzó, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) és koalíciója számíthat. A VMRO-DPMNE-t vezető Nikola Gruevszki korábbi kormányfő a voksolástól a miniszterelnöki szék visszaszerzését várja.

Gruevszkinek a két éve tartó belpolitikai válság kezelését célzó intézkedések részeként kellett lemondania januárban, hogy teret engedjen az előrehozott választások megtartásának. A macedónoknak áprilisban kellett volna az új kormányról dönteniük, de a voksolást előbb júniusra, végül decemberre halasztották.

A felmérések ugyan a VMRO-DPMNE győzelmére utalnak, bizonytalanságot jelent, hogy a válaszadók mintegy egyharmada megtagadta a válaszadást, vagy azt mondta, még nem tudja, kire voksolna, így nem lehet tudni, hogy ők kire adják majd szavazatukat.

A Nikola Gruevszki nevével fémjelzett, 25 pártból álló, jobboldali, Egy jobb Macedóniáért elnevezésű koalíció legfőbb riválisa Zoran Zaev, illetve pártja, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíció. A végeredményt azonban a 2,1 milliós lakosság egyharmadát kitevő albán kisebbség is jelentősen befolyásolhatja.

A szkopjei Telma Televízió közvélemény-kutatása szerint az albán kisebbségi pártok közül a szavazók 6,6 százalékának támogatására számíthat az eddigi kisebbik kormánypárt, az Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI), míg az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja a voksok 3,3 százalékát, az újonnan alakult Besa (Ígéret) nevű formáció pedig 2,7 százalékát szerezheti meg.

Az 1,78 millió szavazásra jogosult állampolgár vasárnap 7 és 19 óra között adhatja le voksát, hogy a 123 fős, egykamarás parlament új tagjairól döntsön. Az első eredmények késő este várhatók.

Az új kormánynak a majdnem két éve kirobbant lehallgatási botrányból belpolitikai válsággá nőtt gondok kezelése mellett foglalkoznia kell majd a gazdaság versenyképessé tételével, a korrupció csökkentésével, illetve megszüntetésével, valamint az életszínvonal növelésével és a magas munkanélküliségi ráta csökkentésével.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×