eur:
394.86
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Washington: destabilizálja Európát az orosz fegyvertelepítés

Aláássa Európa biztonságát az orosz Sz-400 típusú légtérvédelmi rakétarendszer és az Iszkander típusú ballisztikus rakéták telepítése a Kalinyingrádi orosz területre - értékelte az erről szóló híreket az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország az elmúlt évtizedben már fenyegetőzött az Iszkander rakéták telepítésével a különböző európai fejlemények után, amelyek egyike sem igényel ilyen katonai választ - mondta John Kirby külügyi szóvivő Washingtonban a sajtónak.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az olyan szavaktól és tettektől, amelyek nem egyeztethetők össze a biztonság és stabilitás előmozdításának céljával - tette hozzá.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn jelentette, hogy Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepített Oroszország a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi exklávéjába.

A Basztyion (Bástya) rakétavédelmi rendszer Onyiksz (Ónix) típusú, 450 kilométeres hatótávolságú robotrepülőgépeket bocsát a levegőbe. Ezt a típusú fegyvert tengeri és földi célpontok ellen egyaránt be lehet vetni. Az Onyiksz múlt héten mutatkozott be a harctéren, méghozzá Szíriában.

Eközben Viktor Ozerov, az orosz parlament (duma) felsőházának szenátora, a védelmi bizottság elnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel közölte: az Oroszországot fenyegető amerikai rakétavédelmi tervekre válaszul atomtöltet hordozására is alkalmas, akár félezer kilométeres hatótávú Iszkander típusú ballisztikus rakétákat és Sz-400-as rakétavédelmi rendszert is telepít a baltikumi exklávéba.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

A két ország közötti bizalom helyreállításáról és kapcsolataik újjáépítéséről egyezett meg kedden Kína és a Fülöp-szigetek abban a reményben, hogy az eddigieknél hatékonyabb megoldást találnak a dél-kínai-tengeri területek hovatartozásáról szóló viták rendezésére - jelentette be a Fülöp-szigetek külügyminisztériuma a keddi manilai kétoldalú találkozót követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×