eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Bárki is lesz az elnök, Amerika destabilizálódhat

Kedden választják meg az Egyesült Államok új elnökét. A demokrata párti elnökjelölt e-mail botránya kiélezetté tette a küzdelmet. A választás utáni lehetséges gazdasági és politikai kimenetelekről az InfoRádió készített összeállítást.

A nemzetközi pénzpiacok már arra készülnek, hogy akár Donald Trump is megnyerheti a keddi amerikai elnökválasztást. Nagy Viktor, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta: ebben az esetben esés várható a tőzsdéken, míg Hillary Clinton győzelménél emelkedés lehet.

Az A-szcenárió az, hogy ha Hillary Clinton nyeri a választásokat, a tőzsdék, a részvénypiacok inkább mérsékelten emelkedhetnek, hiszen kiárazódhat az a fajta bizonytalanság, ami az elmúlt hetekben jellemző volt. Ha Trump nyer, akkor a nagy elemzőházak szerint akár 5-10 százalékos azonnali részvénypiaci esés is jöhet. Kisebb mértékben eshetnek a fejlett országok részvénypiacai, nagyobban a fejlődőké.”

Felcsuti Balázs Bostonban élő közgazdász szerint muszáj megújulnia a nyugati típusú liberális kapitalizmusnak az Egyesült Államokban is.

Ez így nem mehet tovább. Attól tartok, hogy bárki is lesz az elnök, olyan helyzet teremtődhet, amiben destabilizálódik az ország. Zavargások várhatóak, ha Trumpot választják meg, az illegális bevándorlók, a muszlimok nem fogják ölbe tett kézzel várni, hogy kirakják őket az országból vagy bezárják előttük a kapukat.”

Este 6 órától Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×