eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A pápa az elítéltekhez beszélt

Isten szemében senki sem élhet a megbocsátás bizonyossága nélkül, a bűnös ember, aki börtönbe került, a jövőben képes új életet kezdeni - ezt a gondolatot fejtette ki vasárnap a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa az általa vezetett szentmisén a világ különböző börtöneiből érkezett elítéltek előtt.

A találkozóra a világ tizenhárom országából (Olaszország, Nagy-Britannia, Málta, Lettország, Madagaszkár, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Spanyolország, Egyesült Államok, Dél-Afrika, Svédország, Portugália) érkeztek büntetésüket töltő elítéltek, a büntetés-végrehajtó intézetek dolgozói, börtönlelkészek, a rabokkal foglalkozó önkéntesek és az elítéltek családtagjai. A bazilikában jelenlévő négyezer ember között ezren voltak a rabok, házi őrizetben levők, fiatalkorú elítéltek és életfogytiglani büntetésüket töltők.

A katolikus egyházfő az elítéltekhez és a szabadon lévőkhöz egyaránt intézte szavait. Bírálta azt a szerinte álszent vélekedést, amely szerint a bűnt elkövető egy életen át "javíthatatlan" marad, s hogy emiatt számára csak a börtönbe vezető út létezik véglegesen. "Ujjal mutatni arra az emberre, aki hibázott, nem szolgálhat alibiként saját ellentmondásainkhoz" szögezte le a pápa, hangsúlyozva: "Mindannyiunkban ott a lehetősége annak, hogy téves útra lépjünk". Utalt az "individualizmus börtönében"sínylődő emberek tömegeire, akik - mint fogalmazott - az ideológiai sémák, a szabadpiaci törvények fogságában vannak, és egy hamis jólétnek a bálványát imádják.

Ferenc pápa az elítélteket is figyelmeztette: ne higgyék azt, hogy nem változhatnak meg, s hogy nem részesülhetnek bűnbocsánatban. "A hibát elkövető ember mellett sokkal inkább jelen van az Atya könyörületessége, hogy megbánásra, megbocsátásra és megbékélésre késztessen" - mondta. "A múlt eseményeit, bármennyire is szeretnénk, nem lehet újraírni, de a most kezdődő és a jövőbe mutató történetet még csak ezután kell megírni" - hangsúlyozta az egyházfő, aki szerint a múlt hibáiból tanulva igenis lehet új fejezetet nyitni az életben.

A Rómába érkezett raboknak az előző napon lehetőségük volt a gyónásra, és átléptek a Szent Péter-bazilika szentkapuján is. A bazilikában vasárnap tíz órakor kezdődött szentmisét négy tanúvallomás előzte meg: egy elítélt arról számol be, hogyan vált hívővé a börtönben és miként tudta elnyerni egykori áldozata bocsánatát, egy meggyilkolt személy fivére szintén a megbocsátásról beszélt, felszólalt egy büntetését töltő fiatalkorú elítélt, valamint egy börtönőr, aki mindennapi munkáját a rabok között végzi.

A Szent Péter-bazilikában egy bolognai büntetés-végrehajtási intézet kórusa énekelt, az ostyákat a milánói Opera börtön rabjai készítették, és az elítéltek miséjén első alkalommal kiállítottak egy 14. századi, rekonstruált, fából faragott feszületet, amelyet - a legelső, 1300-as szentévet kivéve - az összes többi szentévben használtak. Kiállították a rabokat oltalmazó Irgalmas Szűzanya szobrát, mellette a kezében nyitott karperecet tartó Gyermek Jézussal.

November 13-án Európa hajléktalanjai érkeznek a Vatikánba: a katolikus egyházfő a társadalom peremére szorultakkal tartandó találkozókkal zárja az irgalmasság november 20-án véget érő szentévét.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×