eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Elvitték a kiskorú menekülteket Calais-ból

Elszállították az észak-franciaországi Calais-ból azt az 1616 kísérő nélküli kiskorút, akik a migránsok illegális táborának, az úgynevezett dzsungelnek a múlt heti felszámolását követően hátramaradtak.

A gyerekeket a "dzsungel" kiürítését követően ideiglenesen egy konténertáborban szállásolták el Calais-ban. Szerdai elszállításukat követően vidéki francia városok befogadóközpontjaiban helyezik el őket addig, amíg lebonyolítják a Nagy-Britanniába jutásukhoz szükséges eljárást.

Szerda délelőtt mintegy harminc autóbusz várakozott a fűtött konténerből álló átmeneti központ előtt, hogy a fiatalokat mintegy hatvan francia vidéki város befogadóközpontjaiba szállítsa át. Az utolsó, 38. busz valamivel 4 óra előtt hagyta el Calais-t, ahol a hatóságok szerint 1616 gyereket láttak el az elmúlt héten.

Eztán országszerte mintegy hatvan város befogadóközpontjaiban várják ki, hogy engedélyt kapnak-e a beutazásra a brit hatóságoktól, mivel a többségük oda igyekszik, és legális módon akar érkezni.

A prefektúra kedden értesítette kilencnyelvű közleményében a fiatalokat arról, hogy el kell hagyniuk a calais-i átmeneti befogadóhelyet. A bejelentés nyomán több mint száz eritreai és afgán fiatal között verekedés tört ki, ezért megerősítették a rendőri jelenlétet a környéken. A tömegverekedésben négyen könnyebben megsebesültek.

A kamaszok többsége a "dzsungel" korábbi lakóihoz hasonlóan Nagy-Britanniába szeretne továbbutazni. A brit hatóságok még ellenőrzik, hogy kinek vannak ténylegesen hozzátartozói a szigetországban, akik fogadhatnák őket, illetve rajtuk kívül hány további kísérő nélküli kiskorút tud átvenni Nagy-Britannia.

A brit illetékesek a francia befogadóközpontokban folytatják a megfelelő ellenőrzések lebonyolítását a fiatalok áthelyezését illetően.

A "dzsungel" felszámolása óta - francia közlések szerint - a családegyesítésre vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően mintegy háromszáz kiskorú távozhatott Nagy-Britanniában élő rokonaihoz. Elhelyezésük diplomáciai feszültséget okozott a két ország között, miután a migránstábor felszámolásakor London felszólította a francia kormányt, hogy gondoskodjon a fiatalok biztonságos elhelyezéséről. Párizs viszont azt kérte a brit kormánytól, hogy legalább a kiskorúak elhelyezésében "vegye ki a részét" a migránsválság megoldásából.

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból, amelynek teljes felszámolása hétfőn befejeződött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×