eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Szabadtéri börtönben" tartja fogva Ausztrália a menekülteket

"Szabadtéri börtönnek" minősítette az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet hétfőn közzétett jelentésében az Ausztráliával szomszédos Nauru szigetén működő menekülttábort, amelyet a canberrai kormány tart fenn.

A nemzetközi szervezet szerint a naurui gyűjtőtáborba szállított menekülteket elhanyagolják, gyakran kínzással felérő módon bánnak velük. Az AI több tucat olyan esetről tud, amelyben helyi naurui lakosok támadtak a menekülttábor lakóira, de a jogsértések miatt soha senkit nem vontak felelősségre - mutatott rá Anna Neistat, a jelentés szerzője.

Az embertelen bánásmódra több példát is hoz a nemzetközi szervezet. Egy iráni férfit például önkényesen őrizetbe vettek és három hónapig elzárva tartottak, miközben tuberkulózisban szenvedő nyolcéves kisfia egyedül maradt a táborban. Egy hároméves beteg iráni gyermeket egy alkalommal felnőtteknek való gyógyszerrel láttak el, egyúttal a szülőknek azt javasolták, hogy "ha ez nem felel meg, menjenek haza".

Az ausztrál haditengerészet 2013 óta még a tengeren, az ausztrál partok előtt feltartóztat minden, menekülteket szállító hajót. A migránsokat a szomszédos Naurun és Pápua Új-Guinea területéhez tartozó szigeteken létrehozott táborokba szállítják, így tartva távol a menekültek áradatát Ausztráliától.

Nauru szigetén a hatóságok adatai szerint jelenleg még 400 ember vár menedékkérelmének elbírálására. Több mint 900 ember kérelmét már jóváhagyták, ők szabadon élnek Naurun.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×