eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Visszaveszi eszkimó nevét az alaszkai városka

Visszakapja hagyományos eszkimó elnevezését az Egyesült Államok legészakibb települése, a jórészt inuitok lakta alaszkai Barrow, miután a Jeges-tenger partján fekvő 5000 lelkes városka lakói egy október 4-i népszavazáson kis többséggel jóváhagyták a változtatást.

A döntés értelmében az 1862-ben Sir John Barrow brit admirálisról elnevezett város - a világ 12. legészakibb települése - a jövőben az Utqiagvik (az AP szerint kiejtése: útgharvik) nevet viseli. Az eszkimo településnév jelentése nem tisztázott, több értelmezése is van.

A névváltoztatás erősíteni fogja a lakosok kulturális identitását - jelentette ki Bob Harcharek polgármester, aki maga nem az őslakosoktól származik.

A népszavazást a polgármester eszkimó anyától született fia, Qaiyaan Harcharek önkormányzati képviselő kezdeményezte, aki egy dekolonizációs folyamat kezdeteként méltatta az AP-nek a szavazás kimenetelét.

A korai gyarmatosítók olyan iskolákat állítottak fel a térségben, ahol megtiltották a diákoknak, hogy őseik nyelvét beszéljék, és megbüntették őket, ha mégis így tettek - emlékeztetett Bob Harcharek.

Egy másik, most Numan Iqua néven ismert alaszkai település egy hasonló népszavazás nyomán már 1999-ben eszkimó nevet kapott a gyarmatosítók által adott Sheldon Point helyett.

A legjelentősebb alaszkai névváltoztatásként tavaly az Obama-kormány visszakeresztelte ősi nevére, Denalira Észak-Amerika legmagasabb hegyét, a 6168 méteres McKinley-csúcsot, amelyet 1896-ban egy aranyásó nevezett el egy republikánus elnökjelöltről, William McKinley későbbi elnökről.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×