eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Sokkolja az olvasókat a francia elnök godolatait tartalmazó könyv

Nagy port kavart szerdán Franciaországban az a könyv, amely Francois Hollande államfő meglepő, olykor sokkolónak tűnő kijelentéseit tartalmazzák egyebek közt a muzulmán nőkről, a bevándorlásról és Nicolas Sarkozy korábbi francia elnökről.

Az elnöknek nem kéne ilyet mondania című könyvet a Le Monde francia napilap két újságírója írta, akik éveken át készítettek bizalmas interjúkat Hollande-dal. A 61 interjún alapuló könyv csütörtökön jelenik meg, de a sajtónak már kiszivárogtattak egyes részleteket, amelyekre francia politikai szereplők szerdán azonnal reagáltak.

Jobboldali politikusok élesen bírálták azt a kiszivárgott részletet, amely szerint Hollande azt mondta: "A mai, lefátyolozott nő lesz a holnap Marianne-ja". Marianne a Francia Köztársaság allegorikus alakja, aki a szabadságot testesíti meg. Hollande viszont nyilván a muzulmán nőkre utalt kijelentésével.

A francia elnök a bevándorlás politikailag érzékeny témájában úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi időben túl sokan érkeztek. Az iszlámmal kapcsolatban az volt a véleménye, hogy annak agresszív formája problémát okoz Franciaországnak. "Igaz, hogy van probléma az iszlámmal. Ezt senki sem vonja kétségbe" - mondta, hozzátéve, hogy akkor van baj, amikor az iszlám a köztársaság vallásává akar válni.

A jövő évben esedékes elnökválasztás egyik fő témájává nőtte ki magát a becslések szerint mintegy 4,5 milliós francia muszlim közösség. A konzervatív elnökjelöltségért küzdő politikusok - köztük Nicolas Sarkozy volt jobboldali elnök - vitáit a bevándorlás, a nemzeti identitás, és a belföldi iszlamista indíttatású terrorizmus kérdései dominálták.

A Hollande-interjúkból készült, csütörtöki megjelenésű könyv kiszivárgott részletei között van olyan is, ami Nicolas Sarkozyről, avagy Hollande megfogalmazásában a "kicsi de Gaulle-ról" vagy "a Duracell-nyusziról" szól. A könyv rávilágít az államfő elődje iránt érzett ellenszenvére, akinek "vulgarizmusától, rosszindulatúságától és cinizmusától" Hollande irtózik.

A könyv tartalmazza azokat az interjúkat is, amelyekben Hollande a magánéletéről beszél.

Egyelőre arról nem érkeztek jelentések, hogy a könyv miként fog hatni Hollande esélyeire a jövő évi elnökválasztáson. A francia elnök ugyanakkor szerdán közölte, hogy decemberben jelenti be: indul vagy sem a választáson.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×