eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Karintia csődközelben volt, de megúszhatja

Az osztrák Karintia tartomány elkerülheti a fenyegető csődöt, miután szerda estig a kötvénytulajdonosok 95 százaléka elfogadta a mintegy 11 milliárd eurónyi, tartományi garanciával rendelkező volt Hypo-banki kötvény visszavásárlására tett ajánlatot.

A befektetőknek az ajánlat elfogadására szánt határidő pénteken késő délután járt le, a végső eredményt még nem közölték, a tartományi parlament október 10-én rendkívüli ülésén tárgyalja a visszavásárlási ajánlat elutasítását vagy elfogadását.

Tavasszal a hitelezők még elutasítottak egy ajánlatot, a mostani szerint konstrukciótól függően kötvényeiket a névértéknél huszonöt vagy hetven százalékkal kevesebbért válthatják azonnal készpénzre, vagy azokat hosszú futamidejű értékpapírra cserélhetik.

A karintiai illetőségű Hypo Alpe-Adria bankcsoport 12 országban mintegy 400 telephellyel működött, költségvetése alapján Ausztria hatodik legnagyobb pénzintézete volt. 2007-ig Karintia tartomány volt a főrészvényese, 2007-ben a bankban többségi részesedést szerzett a bajorországi Bayerische Landesbank (Bayern LB). Az államosításig a Hypo fő tulajdonosa a bajor tartományi bank volt 67,1 százalékos részesedéssel.

A nem teljesítő délkelet-európai hitelek és elhibázott befektetési döntések miatt végveszélybe került Hypo bankot 2009-ben kényszerállamosították. Az osztrák állam 2009 végén 1,5 milliárd euróval mentette meg a csődtől az elsősorban a délkelet-európai térségben tevékenykedő Hypo Bankot. A bankmentésnek politikai vetülete is volt, az ellenzék ugyanis azzal vádolta a kormányt és a bankfelügyeletet, hogy túl későn ismerték fel a Hypo helyzetének súlyosságát, illetve túl későn avatkoztak közbe.

2014-ben a bankot felszámolták, dél-európai érdekeltségeit eladták. A Hypo Alpe-Adria-Bank rossz eszközeiből létrehozták a Heta Asset Resolutiont. A Heta átvette a Hypo bank több milliárd euró értékű, "mérgező" eszközeit - nem teljesítő hiteleket - és a tartományi garanciával rendelkező 11 milliárd eurónyi kötvénykötelezettségét.

A Heta azonban saját eszközeiből nem tudja kielégíteni a kötvénytulajdonosokat, így csődbe jutna, illetve a garancia beváltására kényszerülne, ha a tartomány nem tud megállapodni a kötvénytulajdonosokkal a papírok megvásárlásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×