eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Brutálerős drogot kínálnak a kínaiak

A morfiumnál ötezerszer erősebb kábítószer, karfentanil exportját ajánlja tucatnyi kínai cég. A halálosan veszélyes drog egy kilogrammját mindössze 2750 dollárért (mintegy 750 ezer forintért), bármiféle kérdezősködés nélkül szállítják bárkinek az Egyesült Államokba vagy akár az Európai Unióba - számolt be riportjában pénteken az AP amerikai hírügynökség.

A karfentanil a morfiumnál ötvenszer erősebb, szintetikusan előállított fájdalomcsillapító, a fentanil rokona. Bár kémiai szerkezetük hasonló, a karfentanil százszor erősebb a fentanilnál, az AP szerint pedig olyannyira halálos, hogy már-már vegyi fegyvernek minősíthető. A riport rámutatott: egy mákszemnél kisebb adag képes megölni egy felnőtt embert.

A Kábítószerek és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) korábbi adatai szerint a karfentanilból 0,1 gramm elegendő 10 ezer fejadag készítéséhez.

Az amerikai hírügynökség riportja szerint a karfentanil idén nyáron került reflektorfénybe az Egyesült Államokban, ahol több tízezer embert öltek már meg különféle kábítószerek. Különösen veszélyes az, hogy a drogkereskedők karfentanilt vagy fentanilt vegyítenek a heroinba és más tudatmódosító szerekbe, hogy növeljék hatóerejüket - és saját bevételeiket. Olyannyira, hogy míg 2014-ben alig négy kiló fentanilt foglaltak le az amerikai határőrök, idén csak az év első felében több mint 130 kilót.

Kínában nem szabályozzák a karfentanil előállítását, mi több, nyíltan árulják az interneten. Washington sürgeti a kínai hatóságokat, hogy tiltsák be a drogot, de míg Peking ez ügyben intézkedik, a karfentanil akadálytalanul érhet el a külföldi drogpiacokra - állapította meg az AP.

A hírügynökség mások mellett a Jilin Tely Import and Export Co. nevű kínai vállalattal is felvette a kapcsolatot, amelynek egy értékesítője szenvtelenül közölte egy szeptemberi e-mailjében: a vállalat egyik legkapósabb terméke a karfentanil.

Mielőtt a karfentanilt a drogkereskedők felfedezték, világszerte vegyi fegyverként tekintettek rá. Az először az 1970-es években kotyvasztott drogot elsősorban nagytestű emlősöknél, például elefántoknál alkalmazták nyugtatóként.

Az AP felhívta a figyelmet arra is, hogy feltételezések a szerint a moszkvai Dubrovka Színház 2002-es túszdrámájában az orosz különleges erők a karfentanilt és a hasonló tulajdonságokkal bíró remifentanilt tartalmazó gázt vetették be a több száz túszt ejtő csecsen szakadár fegyveresek ellen. A túszszabadító akció közben 130 civil is életét vesztette, aminek egyes értékelések szerint köze lehetett az altatógáz összetételéhez vagy mennyiségéhez.

Az említett vegyszereket bevetését a harcmezőn tiltja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC).

Az AP mindazonáltal megjegyezte, hogy a hírügynökség nem rendelt Kínából karfentanilt, így nem tudja megerősíteni az áru valódiságát. Hozzátette: Kanadában az utóbbi időben foglaltak le egykilónyi karfentanilt, amelyet Kínából küldtek.

Hszü Lin, a Hangzhou Reward Technology nevű kínai cég vezetője egy sanghaji vegyipari konferencián szeptemberben arról beszélt, hogy a cége rendelésre elő tudna állítani karfentanilt. Bár hangsúlyozta, hogy a pekingi kormánynak szigorú korlátozásokat kellene hozni a drog előállítására, "Kínában nehéz ellenőrizni, mert ha egy-két kilogrammot előállítok, ki fog róla tudni?"- tette fel a költői kérdést. "Veszélyes, veszélyes, de ha 1 kilogrammot, 2 kilogrammot küldünk, az oké" - tette hozzá.

Az AP írása szerint a drogot forgalmazó cégek hazudnak a vámáru-nyilatkozatokon, és garantálják a karfentanil eljuttatását olyan országokba, ahol az elefántnyugtató be van tiltva. Mi több, tanácsot is adnak, hogyan csempésszék be a drogokat a hatóságok figyelmének felkeltése nélkül.

Több forgalmazó is azt javasolja, hogy a kínai EMS csomagküldő szolgálatot használják a rendelők, ami bár lassabb a DHL nemzetközi társánál, jóval biztonságosabb.

Az esetek 99 százalékában átmegy a csomag - írta egy e-mailben a Yuntu Chemical Company nevű cég egy képviselője. Kifejtette: ha az Egyesült Államokba szállíttatnak, akkor a legjobb megoldás az egykilós küldemény 4-5, kicsi és nem figyelemfelkeltő csomagra felosztása, amelyeket nem egy időpontban vagy nem egy címre küldenek.

Az AP telefonon kereste meg a Yuntu egy képviselőjét, aki letette a kagylót, nem válaszolt az e-mailekre, és napokkal később a cég honlapja megszűnt.

Az amerikai hírügynökség megjegyezte, legalább hat, fentanilokkal - így karfentanillal is - üzérkedő kínai cég honlapját amerikai szolgáltatóknál jegyezték be.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×