eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Már csak 27-en lesznek a pozsonyi uniós csúcson

Már csak 27-en lesznek a pozsonyi uniós csúcson

Egynapos, informális csúcstalálkozót tartanak Pozsonyban az Európai Unió állam- és kormányfői.

A mai pozsonyi informális uniós csúcstalálkozón már csak 27 tagállam képviselteti magát, Nagy-Britannia vezetői nem lesznek jelen. Az egyeztetés célja, hogy lehetőséget adjon a tagországok vezetőinek az Európai Unió jövőjéről folytatandó nyílt és közvetlen párbeszédre. Legfőbb témái ennek megfelelően várhatóan az unió állapotának és jövőjének, továbbá a migrációs krízis, a közösséget érő biztonsági kihívások, illetve a Brexit utáni unió kérdései lehetnek.

A sűrű programot, amelynek része egy dunai sétahajóázás is, a résztvevők várhatóan fél héttől sajtótájékoztatókkal zárják.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, meghívó levelében azt javasolta, hogy ne a brit kilépés legyen a központi vitatéma, ehelyett a tagállamok lehető leggyorsabb megállapodását és szorosabb együttműködését kérte, hogy meggyőzzék az állampolgárokat: Európa határai ellenőrzés alatt vannak, és nem fog megismétlődni a tavalyi migráns válság, hogy harcolnak az erőszakos szélsőségesek ellen, és hogy az életüket nem befolyásolja komolyan rossz irányban a szabad kereskedelem és a gazdasági globalizáció.

A migrációra utalva úgy vélekedett: a találkozónak olyan fordulópontnak kell lennie, ahol az unió vezetése bebizonyítja, hogy képes és meg is akarja védeni polgárait a 2015-ös káosz megismétlődésétől. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy alapvető szabadságjogokat tesznek kockára, hogy ha a vezetők nem tudják meggyőzni az unió ellenes nacionalistáktól "hamis érveket" halló szavazókat arról, hogy az unió az érdekükben dolgozik. "Alternatívákat kezdenek majd keresni, és találnak. A történelem arra tanít bennünket, hogy ez tömeges elforduláshoz vezethet a szabadságtól" – tette hozzá Donald Tusk.

Robert Fico szlovák kormányfő úgy látta: világossá kell tenni az EU "diagnózisát", ki kell mondani azt, ami nem sikerült, de rá kell világítani az unió jó oldalaira is. Megjegyezte: azt szeretné, ha sikerülne megmutatni, hogy az unió életképes, képes teljesíteni céljait és megvédeni lakosságát.

A rendezvényt Pozsonyban eddig még soha nem látott biztonsági intézkedések kísérik, több ezer rendőrt, katonát és tűzoltót mozgósítottak. Jelentős forgalomkorlátozások is lesznek, amelyek nagy része a pozsonyi repülőtérről a városba vezető utakat, a várost átszelő autópályát és a belvárost illetve a hidakat érinti, utóbbiakat ma délután egy időre teljesen lezárják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×