eur:
394.98
usd:
367.48
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér

Ezek a kérdések dönthetnek az osztrák választáson

Az osztrák államfőválasztás elhalasztása után a szabadságpárti Norbert Hofer érdeke a levélben szavazás megreformálása lehet, mert azok a voksok korábban a zöldpárti Alexander Van der Bellent erősítették - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László kiemelte, hogy a török állammal való viszony és a menekültkérdés lehet nagy hatással a választás kimenetelére.

Elhalasztják az osztrák államfőválasztás második fordulójának megismétlését. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter reméli, hogy az eddig október 2-ra tervezett fordulót még idén, november 27-én vagy december 4-én megtartják.

„A májusi halasztásról és a mostani a levélben szavazókról a Szabadság Párt főtitkára úgy nyilatkozott, hogy ehhez parlamenti többség kell. Hangsúlyozta, hogy ennek keretében a levélben történő választásokat meg kellene reformálni, mert másodszor fordul elő probléma. Azok a fiatalok, akik májusban betöltötték a tizenhatodik életévüket, szavazókorúak lettek, fel kell venni a választási regiszterekbe” - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Arra a kérdésre, hogy a kampányból hátralévő néhány hónap kinek segíthet, Kiss J. László úgy válaszolt: „a Szabadság Pártnak technikai szempontból az az érdeke, hogy levélben szavazás intézményét eltöröljék, hiszen annak a bizonyos 31 ezres szavazattöbbségnek a nagy része, amivel Alexander Van der Bellen rendelkezik, levélben szavazásból származik. Ebből a szempontból érthető a Szabadság Párt törekvése. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt jelezték, hogy a szabadságpárti jelöltnek 2-3 százalékos előnye van.”

„Az új kancellár politikájában rendkívül határozott irányvonal, hogy a Szabadság Párt klasszikus kérdéseiben is kifogja a vitorlájukból a szelet. A Törökországhoz kapcsolódó viszony tipikusan ilyen, a kancellár egyértelműen kijelentette, hogy fel kell függeszteni a tárgyalásokat, a török-uniós tárgyalás egy diplomáciai fikció és a 16-ai uniós csúcson erre lépéseket is tesznek” - jelezte a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Kiss J. László hozzátette, a török kérdés és a menekültpolitika a Szabadság Párt uniós politikájának egyik fő pontja. Feltételezhető, hogy kedvezhet, ha nagyobb kifutása van ennek és esetleg a gazdasági területen is érezhető változások történnek. A jelenlegi kormánynak az az érdeke, hogy a menekültkérdés ne váljon olyan meghatározó választási kérdéssé, ahol esetleg a Szabadság Párttal szemben defenzívába kell kerülni.

„Ennek van egy magyarországi vetülete is, hiszen a szükségállapoti törvény hatékonysága csak akkor biztosítható, ha visszafogadási egyezményeket tud Ausztria kötni többek között Magyarországgal is” - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×