eur:
392.55
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Erősebb európai egységet kívánnak a mediterrán országok

Erősebb európai egységet szeretnének a mediterrán térség uniós tagországai, amelyek csúcstalálkozót tartottak pénteken Athénban.

Az értekezleten Franciaország, Portugália, Málta, Ciprus, Spanyolország, Olaszország és Görögország vezetői vettek részt.

A zárónyilatkozatban azt a meggyőződésüket fejezték ki, hogy az Európai Unió nagyobb egységét a gazdaság gyarapítása, a biztonság javítása és a menekültválság kezelése révén kell elérni.

"Meg vagyunk győződve arról, hogy az Európai Uniónak új lendületet kell adni, hogy megküzdhessen a közös kihívásokkal, megvédhesse az olyan értékeit, mint a szabadság, a demokrácia, a jogállam, a tolerancia és a szolidaritás" - hangoztatták.

Az állampolgárok biztonságának javítását a külső határok megfelelő védelme, a terrorizmus elleni együttműködés, az aktívabb közös külpolitika és az európai katonai képességek fejlesztése révén, a szolidaritás szellemében javasolják elérni.

A városokban terjedő radikalizálódás jelensége ellen a perifériákon végrehajtott befektetéseket, e városrészek felújítást remélik megoldásnak. A gazdasági növekedés fellendítését és beruházásokat kérnek a válság megoldására, munkahelyek teremtésére, hogy meg lehessen védeni az európai társadalmi modellt. Ennek konkrét eszköze lehetne, ha megdupláznák az úgynevezett Juncker-tervre szánt összeget.

A migrációs válság megoldására a menekültjogi rendszer felülvizsgálatát javasolják, hogy hatékonyabb legyen - áll a nyilatkozatban.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×