eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Szomjazik Aleppó

Az aleppói humanitárius segítségnyújtás újraindításához kötné a szíriai válság rendezésével kapcsolatos tárgyalások felújítását az Egyesült Államok és Franciaország ENSZ-nagykövete.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a szervezet Biztonsági Tanácsának kedd esti ülése után jelentette ki, hogy a szíriai rendezésről szóló tárgyalások folytatása előtt lehetővé kell tenni, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a hosszú idő óta ostromlott Aleppó nélkülöző és szenvedő lakosaihoz.

Fontos a tárgyalások folytatása, előbb azonban a humanitárius segélynyújtás biztosítására van szükség - fogalmazott az amerikai diplomata.

Hasonlóan nyilatkozott Franciaország ENSZ-nagykövete is. Alexis Lamek annak a nézetnek adott hangot, hogy meg kell teremteni a tárgyalásokhoz szükséges légkört.

Nem tudom elképzelni, hogy komoly tárgyalásokat folytassunk akkor, ha nem biztosított a lakosság ellátása - mondta a francia nagykövet.

Más véleményen volt ugyanakkor Oroszország ENSZ-nagykövete. Vitalij Csurkin azt hangoztatta, hogy a szíriai tárgyalásokat - mint fogalmazott - minden előfeltétel nélkül kell folytatni.

Szíria második legnagyobb városát, Aleppót 2012-ben osztották ketté a harcok. Nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét pedig a fegyveres felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták a felkelők kezén lévő kerületeket, a harcok azóta sokkal intenzívebbek a városban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete nemrég humanitárius tűzszünet kihirdetését sürgette.

"Az elérhető víz nem elegendő Aleppóban a lakosság ellátására. Az ENSZ szerint a civilek millióit sodorhatja elfogadhatatlan körülmények közé, ha nem javítják meg az elektromos és vízhálózatot" – mondta az euronews felvételén Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatalának szóvivője.

Az ENSZ becslése szerint nagyjából két millió ember élhet az ostromlott városban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×