eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Elbocsátások és lefoglalások Törökországban

Több mint ezer újabb katonát menesztettek a török biztonsági erőktől, köztük az ország államfőjének egykori tanácsadóját is a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő megtorlás keretében - tájékoztatott vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség a hivatalos közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva.

Recep Tayyip Erdogan elnök már szombat este, az a Haber televíziós csatornának adott interjújában bejelentette az 1389 katonát érintő újabb intézkedést. A török kormány azt veti a szemükre, hogy kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokkal, akit Erdogan a július 15-i puccskísérlet felelősének tart.

A török kormány már szerdán csaknem 1700 katona, köztük számos tábornok leszereléséről, valamint hírügynökségek, újságok, weblapok, tévé- és rádióállomások tucatjainak betiltásáról döntött.

A török elnök a szombat esti interjújában azt is bejelentette, hogy a hadsereg parancsnokai a jövőben a védelmi minisztérium alá tartoznak majd, a katonai akadémiákat pedig bezárják, amelyeket egy egyetemmel helyettesítenek. Erdogan ezenkívül azt akarja elérni, hogy a nemzeti titkosszolgálat és a vezérkar főnöke is közvetlenül az államfőnek jelentsen a miniszterelnök helyett. Ehhez alkotmánymódosításra lesz szükség, ami csak ellenzéki támogatással fog menni. A változtatás beleillik Erdogan terveibe, hogy egy alkotmányreformmal erős elnöki végrehajtó hatalmat építsen ki magának.

A török elnök bejelentette továbbá, hogy a félkatonai csendőrség létszámát csökkenteni fogják, de hatékonyabb lesz a működése és jobban fel lesz fegyverezve. Ezt az egységet rendszeresen bevonják a kurd lázadók ellen az ország délkeleti részén folytatott harcokba.

Bejelentették, hogy mintegy 3 ezer felfüggesztett bíró és jogász magánvagyonát elkobozták. Az igazságügyi dolgozókat szintén a Gülennel való kapcsolattal vádolják. A török állami hírügynökség jelentése szerint elsősorban az érintettek ingatlanjaira és bankszámláira tették rá a kezüket a hatóságok, miután az ügyészség erre vonatkozó kérelmének helyt adott egy ankarai bíróság.

A július 15-i puccskísérlet miatt több mint 18 ezer embert vettek már őrizetbe Törökországban. A megtorlás elbocsájtás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×