eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Délutánra új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak

David Cameron leköszönő brit miniszterelnök szerdán átadja a kormányfői tisztséget eddigi belügyminiszterének, Theresa Maynek.

Cameron, aki 2005 óta állt a kormányzó brit Konzervatív Párt és 2010 óta a kormány élén, még miniszterelnökként: szerdán részt vesz a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok hetente esedékes alsóházi félóráján, de utána a Buckingham-palotába, a királyi család első számú londoni rezidenciájára hajtat, ahol hivatalosan felajánlja lemondását II. Erzsébet királynőnek.

Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron szerdán elmondja az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, és ennek megfelelően ő Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását.

Ezután Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

E menetrend alapján várhatóan szerda délutánra új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak Theresa May személyében.

A váltás előzményeként Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát a kormány és a Konzervatív Párt éléről, miután a referendumon a brit választók többsége a kormány hivatalos álláspontjával ellentétben arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×