eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

NATO-csúcs lesz a hétvégén Varsóban

A lengyelek és a baltiak a keleti szárny megerősítését szeretnék.

Egyes varsóiak már most sóhajtoznak, amikor a hét végi NATO-csúcsra gondolnak. Ahhoz, hogy a Visztula parti nemzeti stadiont, a tanácskozás helyszínét biztosítani tudják, a lengyel főváros a csúcs napjaiban erődre fog hasonlítani.

Az egyik legfontosabb kelet-nyugati közlekedési ütőeret lezárják, a tanácskozás színhelyének környékét szintén. "A biztonsági övezetben lakom - panaszolja a 34 éves Andrzej Jasinski -, szabadságot fogok kivenni és elutazom. Nem teszem ki magamat a stressznek."

Antoni Macierewicz védelmi miniszter és minisztertársai számára ugyanakkor a Varsói Szerződés Szervezetének egykori bölcsőjében tartandó csúcs szimbolikus megerősítése annak, hogy Lengyelország a nyugati szövetségi rendszerhez tartozik. Nem csak a lengyelek, hanem balti szomszédaik is olyan döntéseket várnak a csúcstól, amelyek erősítik a kölcsönös szolidaritást és a NATO keleti szárnyát.

A várakozások szerint Varsóban csúcsszinten elhatározzák majd, hogy NATO-államok egységei rotációs alapon jelen lesznek Lengyelországban és a balti országokban. Ha Macierewiczen és vilniusi, rigai, tallinni kollégáin múlna, az elv így hangozna: minél több katona, annál jobb.

Pawel Soloch lengyel nemzetbiztonsági tanácsadó ebben a kérdésben lát még mozgásteret. "A volumen még növelhető, amennyiben az orosz magatartás nem változik. Ez nyitott kérdés, s így kell tekinteni a szövetséges csapatok elosztásával kapcsolatos döntésekre" - véli.

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta mindenekelőtt a lengyelek és a három balti állam szorgalmazza a keleti szárny erősítését. A szomszédságban zajló konfliktus hatása Lengyelországban változatlanul erős, mégha a kelet-ukrajnai összecsapásokat más aktuális események a háttérbe is szorítják. A varsói belvárosban segély- és tanácsadói központot hoztak létre ukránok számára.

A térségben megnőtt a nemzetközi hadgyakorlatok száma. Utoljára az Anakonda fedőnevű gyakorlat keretében tíz napon át egy agresszió elhárítását gyakorolták. Varsóban értetlenséget váltott ki, hogy Nyugaton ezzel kapcsolatban bíráló hangok is akadtak, a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier "kardcsörtetésről" beszélt.

Lehet-e túlreagálásról beszélni a lengyelek és a baltiak részéről, ha Oroszországról van szó. A bizalmatlanság megértéséhez emlékeztetni kell ezen országok történelmére. Lengyelországot a 18. században Poroszország, Ausztria és Oroszország felosztotta egymás között, és több mint száz évre eltűnt az európai térképről.

A második világháborúban nem csak a nemzeti-szocialista Németország és a Szovjetunió osztotta fel az országot érdekszférákra, de a jaltai konferencia döntéseivel a szövetségesek is kiszolgáltatták Kelet-Közép-Európát a szovjetek ellenőrzésének. A balti államok ráadásul akaratuk ellenére szovjet tagköztársaságokká váltak. Az Oroszországhoz fűződő viszonyt megterheli a történelem. A Krím elcsatolása és az ukrajnai konfliktus a bizalmatlanságot tovább erősítette.

A lengyel kormány ugyan a NATO-csapatok erőteljesebb jelenlétében reménykedik, de nem óhajt egyedül erre építeni. Szeptembertől a területvédelem jegyében önkéntesekből álló, mintegy 35 ezer fős milíciát akar felállítani. "A területvédelem mindenkinek az ügye kell, hogy legyen" - hangsúlyozta Macierewicz néhány héttel ezelőtt e csoportok egyik találkozóján. "A haza számít rátok" - mondta a szabadidős katonáknak.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×