eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Stoltenberg: a NATO-ban változatlan marad a britek helyzete

A NATO-ban változatlan az Egyesült Királyság helyzete, erős és elkötelezett szövetséges marad - jelentette be közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

A brit nép döntése nyomán új fejezet nyílik Nagy-Britannia és az Európai Unió között, ugyanakkor a szigetország továbbra is vezető szerepet fog betölteni a katonai szövetségben - áll a közleményben.

"Napjainkban, amikor számos változékony és bizonytalan tényezővel nézünk szembe, a NATO fontosabb együttműködési terep az európai szövetségesek, illetve Európa és Észak-Amerika között, mint korábban bármikor" - fogalmazott Stoltenberg.

Hangsúlyozta: egy erős, egyesült és elszánt NATO a stabilitás nélkülözhetetlen pillére marad a zűrzavaros világban, kulcsszereplő a nemzetközi béke és a biztonság szempontjából.

A főtitkár azt is kiemelte, hogy a szövetség továbbra is elkötelezett az Európai Unióval folytatott együttműködésben. "A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón fokozzuk az együttműködésünket, mivel együtt hatékonyabbak vagyunk közös értékeink megtartásában és nemzeteink biztonságának megőrzésében" - tette hozzá.

Stoltenberg a brit referendumot megelőző napon úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia Európai Unióban maradása kulcsfontosságú lenne a transzatlanti biztonság és az erőszakos szélsőségek elleni közös erőfeszítések szempontjából. "Egy erős Nagy-Britannia egy erős Európában jó Nagy-Britanniának és ugyanúgy jó a NATO-nak is" - fogalmazott.

"Annyi bizonytalansággal, annyi kiszámíthatatlansággal, terrorfenyegetésekkel, keleten pedig egy rámenősebb Oroszországgal vagyunk kénytelenek szembesülni. Úgy vélem, egy jobban szétzilálódott Európa csak hozzájárul a minket körülvevő bizonytalansághoz" - tette hozzá akkor Stoltenberg.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×