eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Újra hatalmas ünneplést kap II. Erzsébet!

Hálaadó istentisztelettel kezdődött pénteken az a nagyszabású rendezvénysorozat, amellyel az Egyesült Királyság és a brit Nemzetközösség népei II. Erzsébet királynőt köszöntik 90. születésnapja alkalmából.

A királynő, aki 64 éve ül a brit trónon, április 21-én töltötte be 90. életévét. Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó "hivatalos" születésnapját júniusban ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a nagyszabású szabadtéri rendezvényeket.

Pénteken a londoni Szent Pál-székesegyházban Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága mutatott be hálaadó istentiszteletet kétezer meghívott vendég előtt.

A királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg mellett jelen volt szinte a teljes királyi család, köztük Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, Vilmos herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, Vilmos öccse, Harry herceg, valamint Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos felesége.

David Cameron miniszterelnök vezetésével felvonult szinte az egész brit kormány, jelen volt Sadiq Khan, London nemrégiben megválasztott első muszlim polgármestere és Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő skót kormány miniszterelnöke is.

A pénteki ceremónia egybeesett a királynő férje, Fülöp herceg 95. születésnapjával, de Fülöp kifejezett kívánságára e jeles évfordulót semmiféle nagyobb felhajtás nem kísérte, az edinburghi herceg az udvar tájékoztatása szerint szűk családi körben ünnepelt.

II. Erzsébet és Fülöp herceg az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja.

A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már tavaly szeptember 9-én megdöntötte, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon, átadva saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját a történelemnek.

Jövőre újabb jeles évfordulókat ünnepelhetnek az alattvalók: februárban lesz 65 éve, hogy II. Erzsébet királynő trónra lépett, jövő novemberben pedig az uralkodó és Fülöp herceg 70. házassági évfordulója lesz esedékes.

A mostani hétvége azonban a királynő 90. születésnapjának ünnepe.

Szombaton tartják a Trooping the Colour néven ismert hagyományos és igen színpompás katonai parádét, amelyet minden évben megrendeznek a "hivatalos" uralkodói születésnapon, vasárnap viszont minden idők legnagyobb londoni utcabáljára várnak tízezer meghívott vendéget.

A megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall lesz, amelynek teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel.

A gigantikus utcabál tízezer vendége közül 7500-an annak a 628 jótékonysági szervezetnek az aktivistái, amelyeket a királynő patronál, 1500 részvételi jegyet a rendezvény hivatalos szponzorai kapnak, ezer belépőre pedig bárki pályázhatott; ezeket nyilvános sorsolással osztották ki februárban.

Az ünnepi rendezvénysorozat már a múlt hónapban elkezdődött: május 12-étől 15-éig minden este hatalmas, 90 perces parádéval ünnepelték az uralkodó 90. születésnapját a legősibb angliai királyi rezidencia, a London nyugati határában fekvő windsori kastély parkjában, 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész, valamint 900 ló részvételével.

A 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és több mint hat évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézte fel.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×