eur:
395.74
usd:
369.13
bux:
71780.11
2024. július 2. kedd Ottó

Bárányhimlő miatt nem utaztak hadgyakorlatra a grúz katonák

Bárányhimlős megbetegedések miatt nem utaztak el grúz katonák Lengyelországba az Anakonda-16 NATO hadgyakorlatra - erősítette meg a kaukázusi ország védelmi minisztériuma pénteken az erről szóló sajtóértesüléseket.

A grúz védelmi tárca közölte, hogy két katonánál bárányhimlőt mutatták ki, ezért a tárca lemondta a grúz katonák részvételét a hadgyakorlaton, hogy ne terjesszék tovább a vírust. A megbetegedett katonák állapota stabil. A minisztérium egyúttal hozzátette, hogy hivatalosan értesítették a lengyel felet távolmaradásuk okáról.

Korábban Piotr Walatek, a lengyel hadsereg szóvivője azt mondta, várják Grúzia hivatalos magyarázatát katonáik távolmaradására a hadgyakorlatról.

Lengyelországban hétfőn kezdődött meg az Anakonda-16 fedőnevű tíznapos szárazföldi, légi és tengeri NATO-hadgyakorlat, amely hét gyakorlótéren zajlik mintegy 31 ezer szövetséges katona, köztük magyarok részvételével.

Az Anakonda-hadgyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétévente Lengyelországban. Az idei - mely az eddigi legnagyobb - közvetlenül megelőzi a július elején esedékes varsói NATO-csúcstalálkozót, és első alkalommal van hangsúlyosan szövetségi jellege.

A varsói Nemzetvédelmi Akadémián (AON) hétfő délután megtartott nyitóünepségen Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kiemelte: a gyakorlat célja az, hogy ellenőrizzék a NATO védelmi képességeit a szövetség keleti szárnyán.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×