eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Kiváló, kiegyensúlyozott" diák követte el a Valentin-napi vérengzést

Értetlenül áll a rendőrség a legutóbbi, csütörtökön elkövetett amerikai egyetemi vérengzés előtt, az elkövetőt ugyanis korábban kiegyensúlyozott és kiváló eredményeket elérő diáknak ismerték.

Stephen Kazmerczak csütörtökön rontott be az Észak-Illinois-i Egyetem egyik előadójába, fegyvereivel tüzet nyitott, öt embert megölve, tizenhatot pedig megsebesítve, majd magával is végzett.

A campus igazgatója a rendőröknek azt mondta: nem voltak figyelmeztető jelek, a 27 éves, szociológia szakon végzett fiatalember kiváló, tudományos munkájával ösztöndíjnyertes tanuló volt, akit társai és a tanárok is tiszteltek.

Fogalmunk sincs, mi motiválta - jelentette ki Donald Grady.

A gyilkos más ismerősei azt mondták a rendőröknek, hogy normális, kiegyensúlyozott embernek ismerték meg Stephen Kazmerczakot, az utóbbi néhány hétben azonban szeszélyessé, kiszámíthatatlanná vált.

A campus igazgatója szólt arról is, hogy a fiatalember a közelmúltban hagyta abba egy gyógyszer szedését, de nem árulta el, milyen készítményről van szó.

A rendőrség vizsgálja, hogy Stephen Kazmerczak szándékosan Valentin-napra időzítette-e a vérengzést, Donald Grady szerint azonban az elkövető nem ismerte azokat, akikre tüzet nyitott.

Stephen Kazmerczak tette az elmúlt egy hétben már az ötödik iskolai lövöldözés volt. Erre reagált az Illinois államból származó, az elnökjelöltségért kampányoló Barack Obama is, aki a szomszédos Wisconsinban kijelentette: nem szabad megengedni a hasonló esetek bekövetkezését, mindnáron meg kell azokat akadályozni.

A demokrata politikus hozzátette: az embereknek joguk van a fegyverviseléshez, de szükség lehet a fegyvervásárlók ellenőrzésére. Az Egyesült Államokban évente mintegy 11 ezer ember halálát okozzák a tűzfegyverek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×