eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Nem lesz fegyveres beavatkozás Koszovóban"

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem várható szerb katonai beavatkozás Koszovóban, ha a többségében albánok lakta szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. Nógrádi György az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt napok eseményei arra utalnak, hogy Oroszország sem tudja, és nem is akarja megakadályozni Koszovó kiválását.

A szerb közvélemény nagyon sokat változott az elmúlt években: a mai helyzetben nem, öt-nyolc éve azonban elfogadta volna Koszovó függetlenségét - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az ELTE tanára közölte: a szerbek bíznak Oroszországban - holott az most lépésképtelen -, az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelynek öt tagja közül három - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország - biztosan elfogadja Koszovó függetlenségét.

A szerb diplomácia folyamatosan a megoldáson dolgozik: összehívatta a Biztonsági Tanácsot, az Európa Tanácsot és az EBESZ-t. Ezenkívül Szerbia hazarendelte az összes nagykövetet azokból az államokból, amelyek el fogják ismerni Koszovó függetlenségét, de már bejelentette, hogy egyéb lépéseket nem tesz - magyarázta Nógrádi György.

Kedden találkozott egymással Borisz Tadics köztársasági elnök, Vojislav Kostunica kormányfő és Oliver Dulic, a szerb parlament elnöke, és megállapodott abban, hogy a Koszovó függetlenségét elutasító kormányrendeletet adnak ki - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Szerbia ugyanakkor kényszerhelyzetben van, hiszen három NATO-tagállammal és négy -tagjelölt országgal határos. A vezetés lezárathatja ugyan a Koszovóba tartó közutakat és vízi utakat, ezzel azonban öngólt lőne - tette hozzá az ELTE tanára.

Nem katonai kérdés

A szerb vezérkari főnök szerdán kijelentette, hogy nincs mozgósítás, Koszovó kérdése politikai és jogi, de nem katonai kérdés, egyértelmű tehát, hogy katonai beavatkozás nem lesz. A katonai beavatkozás azt jelentené, hogy a szerb hadseregnek a 17 ezer, Koszovóban állomásozó K-FOR katonát kellene szétvernie, ez pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozná az országot - közölte Nógrádi György.

"Nincs az a szerb politikus ma, aki elismerné Koszovó függetlenségét, de nincs az a gondolkodó szerb politikus ma, aki csapatokkal akarná a koszovói helyzete megoldani" - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A koszovói függetlenséget már nem lehet feltartóztatni, ebbe Szerbiának is bele kell törődnie, ez azonban egy óriási pofon az orosz diplomáciának. "Az oroszok ezt nem fogják lenyelni; senki nem tudja ma megmondani, hogyan fognak erre reagálni"- fűzte hozzá az ELTE tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×