eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A miniszter, aki mindig puhára esik

A jelenlegi angol kormányban az 55 éves Geoff Hoon az, aki népszerűtlensége és botrányos ügyek elkenése ellenére, a változtatások után mindig a kabinet tagja maradt.

Geoff Hoon egy vasutas fia, az első a családban, aki egyetemet végzett. A politikus ráadásul a Cambridge-i Egyetem jogi karát végezte el, mi több, egy ideig jogász egyetemi tanárként dolgozott.

A politikába az Európai Parlament tagjaként kóstolt bele. 1984-től tíz évig képviselte Nagy-Britanniát Brüsszelben és Strasbourgban, és az Unió különböző jogi bizottságaiban.

Azután hazatért és megválasztották a brit parlament képviselőjének, megkezdhette felfelé ívelő kormányzati karrierjét.

Mint jogász az igazságügynél kezdte, ahol idővel államminiszter lett, majd 1999-ben ugyanilyen minőségben ment át a külügyhöz, s ott Ázsia és a Közel-Kelet ügyeivel foglalkozott.

A brit hadsereg egyre sűrűbben avatkozott be e térségek csetepatéiba, s amikor a Sierra Leone-i rendcsinálás volt soron, Tony Blair kinevezte Geoff Hoont honvédelmi miniszterré. Irányította az afganisztáni beavatkozást, majd az iraki háborút.

Sok kellemetlen incidens kísérte eleve népszerűtlen miniszterségét. A háború megkezdésének indoka az volt, hogy Szaddam Husszein iraki elnök atomtámadásra készül.

Geoff Hoon miniszter két ártalmatlan iraki lakókocsiról állítota, hogy mindkettő atomlaboratórium, majd egy tévé-interjúban kijelentette, hogy a brit hadsereg Irakban atomfegyvert vet be, ha szükséges.

Népszerűsége és szavahihetősége egyre csökkent. A Dr. Kelly ügyben fondorlatosan csűrte-csavarta a dolgokat, sokan állítják, hogy hozzájárult az iraki háborút ellenző fegyverkezési szakértő halálához. "Most majd lemond" - vélték a kommentátorok. De nem.

A következő kormányátalakításkor Tony Blair az európai uniós kapcsolatok miniszterévé tette meg. Azután Tony Blair távozott, s úgy tűnt, vele távozik Geoff Hoon is.

Gordon Brown azonban méltányolja, hogy Geoff Hoon kemény fickó és őt tette meg a párt parlamenti frakciójának politikai felelősévé, azaz Chief Whippé, ami kabinettagsággal járó, miniszteri szintű beosztás. Egyelőre itt dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×