eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Néhány évtized, és kisebbségben lesznek a fehérek Amerikában

Egy friss előrejelzés szerint az Egyesült Államokban 2050-re kisebbségbe kerülhetnek a nem spanyolajkú fehérek. A tengerentúlon azonban nemcsak a bevándorlók áradatával kell szembenézni, hanem a társadalom elöregedésével is.

Az Egyesült Államok lakossága a 2005-ben mért 296 millióról az évszázad közepére 438 millióra emelkedhet, ha folytatódik az a demográfiai trend, amely jelenleg jellemzi az országot. A nem spanyolajkú fehér emberek pedig a lakosságnak mindössze 47 százalékát teszik majd ki.

Amíg 2005-ben minden nyolcadik amerikai mondhatta el magáról, hogy az Egyesült Államokon kívül született, ez 2050-re minden ötödik emberre lesz igaz, azaz egyre nagyobb számban érkeznek majd bevándorlók az országba.

A lakosság száma 117 millióval emelkedik 45 év alatt, amiből a becslések szerint csak 67 milliót tesznek majd ki a más országból érkezők, további 50 milliót pedig a leszármazottaik, akik azonban már az Egyesült Államokban születnek.

A kutatók arra is rámutatnak: a spanyolajkúak termékenységi mutatóik sokkal magasabbak, mint a fehéreké, s ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy kisebbségbe kerülnek a fehérek.

A népességkutatók arra is figyelmeztetnek: az évszázad közepére az idősek sokkal többen lesznek, mint a gyermekek, ráadásul a munkaképes lakosság száma is szerényebb növekedést mutat majd, mint az időseké.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×