eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Meg akarták gyilkolni a karikaturistát

A dán rendőrség azt állítja, hogy megakadályozta a nagy felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik szerzője ellen tervezett gyilkosságot. Két évvel ezelőtt az egyik dán lapban publikált rajzok tömegtüntetéseket váltottak ki az iszlám világban, a lázongásokban néhányan meg is haltak. Több muzulmán ország pedig bojkottot hirdetett a dán termékekre.

Kurt Westergaard rajza egyike volt annak a 12 karikatúrának, amelyet Dánia vezető napilapja, a Jyllands-Posten publikált. A karikaturista egy bombával a turbánjában ábrázolta a prófétát, s ez elsöprő haragot váltott ki a muzulmánok körében. Még Londonban is lehetett látni olyan tüntetőt, aki "fejezzék le az iszlámot sértegetőket!" felirattal ment ki tüntetni az utcára.

A lap és a képeket újranyomtató más európai újságok is azzal védekeztek, hogy a hívők érzelmeinél fontosabb a szólásszabadság védelme és az a nyugati érték, hogy semmi sem lehet tabu, bármit lehet bírálni, vagy kinevetni.

A muzulmánok egy részét nem csak a képek gunyoros jellege sértette, hanem már az a tény is, hogy a prófétát egyáltalán lerajzolták - ezt ugyanis szentségtörésnek tartják.

A sok helyen szervezetten induló tüntetések során Damaszkuszban és Bejrútban felgyújtották a dán nagykövetséget, Nigériában, Líbiában és Pakisztánban pedig többen meghaltak a zavargásokban.

Már egy ideje figyelték a gyanúsítottakat

A dán rendőrség kedden reggel jelentette be, hogy "megelőző célzattal" több embert őrizetbe vettek. Az Aarhus városban élő gyanúsítottakat egy ideje már megfigyelés alatt tartották. A dán közszolgálati tévé szerint öt embert fogtak el. A dán titkosszolgálat később egyértelműebben fogalmazott: "a letartóztatások célja a terrorizmussal összefüggő gyilkosságok elkerülése volt." Az őrizetbe vett személyek közül három dán állampolgár, ketten külföldiek.

A 73 éves Westergaard és felesége hónapokon át rendőri őrizet alatt éltek, és egyik titkos rejtekhelyről a másikra vitték őket. A Jyllands-Posten azt írta, hogy a karikaturistát feldühítette, hogy alkotását úgymond "őrült események kirobbantására használták".

"Persze, hogy félek, amikor azt hallom, hogy meg akarnak ölni, de ez a félelem haraggá és sértettséggé alakult át" - mondta. Bár a biztonsági szolgálatok nem közöltek részleteket arról, ki lehetetett a kitervelt gyilkosság célpontja, a lap szerint Westergaard volt az.

A dán közvéleményt meglepte az állítólagos tervezett gyilkosság, mert úgy érezték, hogy már elvonult a vihar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×