eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Retteg a szökött ex-kém: "Én leszek a következő Litvinyenko"

Aggódik az életéért Oleg Gorgyevszkij; a KGB egykori tisztje, aki Nagy-Britanniának kémkedett, attól tart, hogy az orosz titkosszolgálat vele is éppen úgy végez majd, mint Alekszandr Litvinyenkóval.

Litvinyenkót 15 hónappal ezelőtt, Nagy-Britanniában ölték meg, és Gorgyevszkijnek azóta nincs nyugta: attól fél, ő is hasonló sorsa jut majd. Aggodalmait csak növeli, hogy egyre romlik a kapcsolat Oroszország és Nagy-Britannia között.

"Öt évvel ezelőttig teljes biztonságban éreztem magam, most azonban nagyon félek. Meg fognak ölni" - panaszkodott az egykori kém, aki még 1985-ben, a Szovjetunióból szökött Nagy-Britanniába.

A 69 éves férfi egy hónappal Litvinyenko meggyilkolása után fokozott rendőri védelmet kért. Azt szerette volna, ha surrey-i házát szögesdróttal körbekerítik, és egy rendőrautó állna egész nap az utca végén.

Előbbit elutasították a hatóságok, amelyek rendőrautót ugyan küldtek - de csak két hétig. "A rendőrség kicserélte a zárat a garázson, de mást nem tettek. Szerencsére a díszkivilágítást már korábban megcsináltattam a kertben" - panaszkodott a férfi.

Gorgyevszkijt tavaly tüntette ki II. Erzsébet királynő a Nagy-Britanniának nyújtott szolgálataiért. Különösen 1982 után adott át értékes információkat, amikor a KGB londoni rezidenseként dolgozott. A kitüntetés indoklása szerint Gorgyevszkij is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikerült elkerülni a nukleáris konfrontációt 1983-ban egy NATO-hadgyakorlat idején.

Amikor a szovjetek rájöttek, hogy a briteknek kémkedik, Finnországon keresztül menekült a szigetországba. Szökését John Scralett, Gorgyevics akkori kapcsolata, ma az MI6 vezetője szervezte meg.

Mint Gorgyevics elmondta, 1985-ben kapta meg a parancsot, hogy térjen vissza Moszkvába. A tervek szerint először vonattal Leningrádba (a mai Szentpétervárra) utazott, ahol buszra szállt nyugat felé. A találkozási ponton úgy tett, mintha rosszul lenne, és leszállt.

Itt várták a brit külső elhárítás, az MI6 ügynökei egy autóval. Finnországba csónakon szöktették át; olyan különleges álruhát viselt, amely lehetetlenné tette, hogy a határőrök infravörös kamerája felfedezze őt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×