eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A téli rekordmeleg miatt tovább zsugorodtak a svájci gleccserek

A 2006/2007-es rekord meleg tél tovább ártott a svájci gleccsereknek: a 91 gleccserből 88 tovább zsugorodott a legújabb felmérések időszakában - közölték a méréseket elvégzett szakértők a Neue Zürcher Zeitungban.

Az eredmény a felmért száz gleccser közül kilencvenegyre vonatkozik. Míg a 2006/2007-es mérési időszak alatt 88 gleccser tovább veszített a hosszából, addig egy gleccsernél kis mértékű hosszabbodást észleltek. További két gleccsernél nem változott a nyelv elhelyezkedése.

A legnagyobb - 127 méteres - zsugorodást Bündnerlandban, a Vadret da Roseg gleccseren észlelték. Utána a Gauligleccser következett a berni Oberlandban száz méteres rövidüléssel. E két gleccser nyelvei egy tóba torkollanak, ami jelentősen erősíti az olvadást - mutatott rá Martin Hölzle, a jégfelmérő szakértői bizottság tagja.

A hosszúság megváltozása mellett három gleccser esetében - Basodino, Gries és Silvretta - felmérték az együtthatást is, vagyis a hóréteg növekedése és a jégképződés közötti mérleget. Hölzle rámutatott, hogy a hosszúság megváltozásával ellentétben az együtthatás jobban és késedelem nélkül tükrözi a mérési időszak alatti meteorológiai feltételeket.

A mérési időszakban mindhárom gleccser tömege csökkent. Az elmúlt 15 esztendő alatt a gleccserek zsugorodása háromszor volt erősebb az előző évinél, történetesen 2003-ban, 2006-ban és 1998-ban. A meleg mellett mindenekelőtt a csekély téli csapadék a mérvadó.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×