eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Sztrichninnel mérgeztek meg egy politikust Ausztriában

A patkányméreg hatóanyagaként használt sztrichninnel mérgeztek meg egy alsó-ausztriai - polgármestert.

Az ötvenhat éves Hannes Hirtzberger kremsi jogász, Spitz an der Donau település elöljárója szombaton lett rosszul, miközben Wachauból Krems felé hajtott.

Csupán arra futotta erejéből, hogy a gépkocsiból kiszóljon az arra járóknak: hívják gyorsan a mentőket, mert nem érzi jól magát, szédül és gyengeség kerülgeti. A politikus el is ájult, a helyszínen kellett elsősegélyben részesíteni.

A kórházban elvégzett toxikológiai vizsgálat azután egyértelműen megállapította, hogy az eszméletvesztését sztrichnin okozta, amely a legerősebb mérgek egyike. A polgármester jelenleg mélyaltatásban van.

A rendőrség feltételezése szerint a hatóanyagot az a praliné tartalmazta, amelyet a jogász gépkocsijának szélvédőjén hagytak egy üdvözlő kártya kíséretében. Az előre nyomtatott szabványkártyát és a borítékot, amelybe az édességet tették, lefoglalták, hátha találnak rajta ujjlenyomatot.

A polgármester minden bizonnyal az autóban, indulás után fogyasztotta el a csokoládés bonbont. A nyomozók igyekeznek kideríteni, hogy politikai vagy szakmai pályafutása során összeütközésbe kerülhetett-e az áldozat bárkivel, aki bosszúból - vagy egyéb indokból - esetleg meg próbálta megölni.

A sztrichnin színtelen, keserű ízű anyag, mérgező alkaloid. A strychnos növénynemzetség - trópusi tüskés fák és kúszó cserjék - tagjaiból lehet kinyerni.

Az alapanyagát képező növényt, a Strychnos nux vomticát (varjúszem) a XVI. században vitték be először Németországba patkányméregnek, később a gyógyászatban is elterjedt.

A méreg az egész testre kiterjedő heves izomgörcsöket, rángásokat és dermedtséget, majd végül légzésbénulást és fulladásos halált okozhat.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×