eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Holtverseny a két nagyágyú között

Fej-fej mellett várja az elnökjelölt-választás első, iowai fordulóját Hillary Clinton és Barack Obama. A Washington Post és az ABC News közös felmérése szerint az illinoisi szenátor a helyi demokraták 33, az egykori first lady 29 százalékának szavazatára számíthat.

Egy hónappal ezelőtt még Hillary Clinton New York-i szenátor állt jobban; akkor még négy százalékkal vezetett Barack Obama előtt. A demokrata párt elnökjelölti versenyében John Edwards volt észak-karolinai szenátornak van még esélye, akit az iowaiak 20 százaléka támogat.

Nyolc-nyolc demokrata és republikánus politikus jelentette be igényét a Fehér házra, közülük választja ki a két párt az elnök- és alelnök jelöltet a 2008. november 4-i választásra. George W. Bush már nem indulhat újra, hiszen megnyerte az előző két választást.

Az állami előválasztásokat a hagyományoknak megfelelően Iowában kezdik, január 3-án. A felmérés szerint Obama hívei fegyelmezettebbek: tíz megkérdezettből hét mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, míg Clinton támogatóinak csak az 59 százaléka.

Az egykori first lady támogatói viszont a leghatározottabbak: 70 százalékuk mondta biztosra, hogy Clintonra szavaz majd, míg Obama és Edwards hívei saját bevallásuk szerint nem tartják kizártnak, hogy megváltoztatják a véleményüket. Ráadásul lelkesebbek is azok a demokrata szavazók, akik Hillary Clintont támogatják.

A legerősebb demokrata jelöltnek változatlanul Clinton szenátort tartják a legtöbben, ha viszont az a kérdés, melyikük a legtisztességesebb, és ki érti meg leginkább az emberek problémáit, akkor már Obama áll jobban.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×