eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Török csapatok hatoltak be Észak-Irakba

Török katonák hatoltak be Észak-Irakba azzal a céllal, hogy kifüstöljék a szeparatista kurd lázadókat - jelentette be Dzsabbar Javar, a kurd pesmerga biztonsági erők szóvivője. Október óta ez az első szárazföldi akció, amelyet a török hadsereg a szomszéd állam területén folytat.

"A terület, ahova a török katonák behatoltak, nagyrészt lakatlan, ahol sem iraki, sem pesmerga erők nincsenek. Azt nem tudjuk, mekkora török egység lépett iraki területre" - tette hozzá Javar.

A török erők akciójának tényét megerősítette a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik, név nélkül nyilatkozó vezetője is. "A török gyalogság a légierő támogatásával hajnali négy órakor átlépte a határt Havarutnál" - közölte a PKK-forrás.

Helyi kurd televíziók jelentése szerint a török csapatok több kilométer mélyen behatoltak az ország területére, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy vissza akarnának térni a határ túloldalára.

Vasárnap a török légierő több iraki célpontot is bombázott. Bár a célpontok hivatalosan a kurd lázadók állásai voltak, helybéliek beszámolója szerint a légi csapásban iskolák és hidak semmisültek meg.

A török hadsereg hivatalosan nem erősítette meg a behatolás hírét, a Hürriyet című napilap azonban internetes kiadásában azt írta, hogy valószínűleg kommandós akcióról van szó, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a PKK gerilláinak menekülését.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×