eur:
397.78
usd:
359.25
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nem lesz több kivégzés New Jersey-ben

A halálbünetés ellenzői történelmi eseményként ünneplik, hogy az amerikai New Jersey szövetségi állam törvényen kívül helyezi a legszigorúbb büntetést, és arra számítanak, hogy más államok is követik a példát.

New Jersey állam törvényhozása és szenátusa a héten hagyta jóvá a halálbüntetés eltörlését, Jon Corzine kormányzóról pedig köztudott, hogy alá fogja írni a törvényt.

Az aktivisták azt remélik, hogy a lépés más államokban is hasonló döntésekhez vezet. Az 52 amerikai szövetségi államból 37 hajt végre halálbüntetéseket - pontosabban hajtott végre, mert a halálos injekció körül kialakult vita miatt jelenleg moratórium van érvényben. Az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak ugyanis döntenie kell, hogy az injekció az alkotmány által tiltott, "különleges és szokatlan büntetésnek" minősül-e.

"Olcsóbb az életfogytig tartó börtön"

Egy állami vizsgálóbizottság az év elején úgy találta, hogy a halálbüntetés több pénzbe kerül, mint az életfogytiglani börtön, nem rettent el a gyilkosságtól és ártatlanok kivégzéséhez vezethet.

Ennek nyomán New Jerseyben életfogytig tartó börtönbüntetés lesz a legsúlyosabb kiszabható ítélet. Jon Corzine kormányzó szerint ugyanis ez "a társadalom és a gyalázatos bűntetteket végrehajtók számára kiszámíthatóbb eredményt jelent", mint a sorozatos fellebbezésekkel és bírósági meghallgatásokkal kísért halálbüntetés. "Biztosítjuk azt, hogy ezek a személyek soha ne kerülhessenek szabadlábra" - tette hozzá.

Nyolc halálraítélt életben maradhat

A döntés nyomán az államban nyolc halálraítélt úszhatja meg a kivégzést. Köztük van Jesse Timmendequas, aki 1994-ben meggyilkolt egy hétéves kislányt. Az ő ügye nyomán olyan törvényt vezettek be az Egyesült Államokban, amely kötelezi a hatóságokat, hogy informálják a lakosokat, ha egy szexuális bűncselekményekért elítélt személy költözik a környékre.

Kína vezet a kivégzések számában

Az Egyesült Államok tavaly a hatodik volt a végrehajtott halálbüntetések listáján, Kína, Irán, Pakisztán, Irak és Szudán után.

New Jerseyben 25 éve óta nem volt kivégzés, egy 2004-es bírósági döntés pedig elrendelte a végrehajtás felülvizsgálatát és felfüggesztette a halálbüntetést.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×