eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Egészen Bush személyi titkáráig jutott a trükkös tini telefonáló

Majdnem sikerült átrendeznie George Bush amerikai elnök napirendjét annak az izlandi tinédzsernek, aki a szigetország elnökének adta ki magát egy telefonbeszélgetésben. A tizenéves fiú elmondta: csak izlandi látogatásra akarta meghívni az amerikai elnököt.

Azt mondják, hogy manapság a határozott fellépés legalább olyan fontos a sikerhez, mint a tárgyi tudás. Erre szolgáltatott példát a 16 éves Vifill Atlason, aki magát Izland államfőjének kiadva felhívta a Fehér Házat és közölte a telefonközpontossal: George Bush elnökkel szeretne beszélni.

"Elnök úr, kapcsoljuk"

Az ezt követő néhány percben a tizenévesnek sikerült az, ami más befolyásos telefonálgatóknak nem.

Bono, a U2 együttes énekese, és manapság a nemzetközi segélykampányok egyik vezéralakja például a U2 kilencvenes évekbeli turnéin azzal szórakoztatta a közönséget, hogy nagy hatalmú embereket hívott fel. De ő is csak a Fehér Ház telefonközpontjáig jutott.

Atlason viszont úgy mutatkozott be, hogy ő Olafur Ragnar Grimsson, Izland elnöke.

Több kapcsolás - és biztonsági kérdés - nyomán eljutott egészen George Bush személyi titkáráig, akitől időpontot kért egy telefonbeszélgetésre az elnökkel. A kérésnek eleget is tettek és a fiú úgy érezhette, sínen van és sikerül személyesen is beszélnie a világ legnagyobb hatalmú emberével.

Rendőrök jöttek érte

A fehér házi illetékesek azonban valahogyan rájöttek a turpisságra és így Vifillnél nem a telefon csengett, hanem az ajtócsengő, amikor meglátogatta otthonában az izlandi rendőrség.

A fiú ugyanakkor azt mondta, hogy nem volt goromba és csupán egy izlandi látogatásra akarta meghívni Busht.

Az ellenőrző kérdésekben segített a Wikipédia

Az ABC televíziónak addott interjújában arról is beszélt, hogy a fehér házi személyzet végig elnök úrnak szólította.

A fiú azért is maradhatot hosszú ideig a vonalban, mert válaszolni tudott a feltett biztonsági kérdésekre, például, hogy mikor született az izlandi államfő, vagy hogy mikor lépett hivatalba. Vifill elmondta, hogy számítógépén nyitva tartotta a Wikipédia enciklopédiát és néhány más oldalt, így "viszonylag könnyű" dolga volt.

A másik ok azonban az volt, hogy egy titkos szám birtokába jutott. A Fehér Ház azt állította, hogy a központi számot hívta, a tinédzser azonban megadta az ABC-nek azt a melléket, amely egy komplexum egyik biztonsági irodájának a száma.

"Ha nem mondod meg honnan tudod, kitiltanak Amerikából"

A Rejkjaviktól 48 kilométerre található Akranes halászfaluban élő fiút órákon át vallatták a rendőrök, akik azt mondták neki: ha nem mondja meg, honnan tudja a számot, örökre kitilthatják Amerikából.

Vifill azonban azt mondta: nem emlékszik, honnan szerezte a titkos számot, mert már pár éve megvolt neki. A fiút végül hazaengedték, az elnöki biztonsági szolgálat pedig azt mondta az ABC-nek, hogy nem nyomoznak a telefonszám ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×