eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Élő adásban hatoltak be a kommandósok a szállodába - képek

A Fülöp-szigeteken a különleges erők behatoltak abba a hotelbe, amelyet az elnök ellen lázadó katonatisztek foglaltak el. A BBC felvételei szerint a kommandósok könnygázt vetettek be. A katonatisztek megadták magukat.

A manilai luxusszállodába mintegy harminc olyan katonatiszt vette be magát, akiknek sikerült megszökniük egy 2003-as puccskísérlet miatt indított per tárgyalásáról.

Az épületet rendőrök és katonák vették körül, a hírek szerint lövöldözés is volt.

A lázadókat vezető Denila Lim dandártábornok alkotmányellenesnek és törvénytelennek nevezte Gloria Arroyo elnökségét, egyúttal felszólította a hotelt körülvevő katonai egységeket: ne támogassák tovább az elnököt.

A zendülők ezen kívül telefonon és SMS-en próbálták mozgósítani híveiket és az ellenzék erőit egy "harmadik népfelkelésre".

A BBC felvételei szerint a szálloda bejárata elé több páncélozott szállító harcjármű állt be, amelyek fedezékében a különleges erők tagjai gyülekeztek.

Más felvételek tanúsága szerint a szállodában számos televíziós stáb és újságíró jutott be.

A lázadókhoz csatlakozott Teofisto Guingona, aki Arroyo alelnöke volt 2001 és 2004 között, valamint két katolikus püspök.

Egy baloldali vezető azt üzente nekik, hogy háromezer szakszervezeti aktivista indult el a szálloda felé.

Az első Fülöp-szigeteki népfelkelésnek az 1986-ost tartják, amely során megbukott Ferdinand Marcos diktatúrája, a második pedig 2001. januárjában zajlott le, és Joseph Estrada elnökségének vetett véget.

Ekkor került hatalomra Gloria Arroyo, akit az ellenzék azzal vádol, hogy három évvel később manipulálta a választási eredményeket, és így jutott újabb, hat évre szóló elnöki mandátumához.

A Fülöp-szigeteki kormány kijárási tilalmat rendelt el Manilában.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×