eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Újabb sokkoló adat a lengyelekről

Az Európai Unió 2004-es bővítése után a lengyel munkavállalók szinte ellepték Nagy-Britanniát. A szigetországban először csak a helybéli munkanélküliek tiltakoztak, most azonban többen rámutatnak: a kelet-európaiak tömeges jelenléte már az egészségügyi és az oktatási rendszerre is hatással lehet.

A 2004-es évhez képest megnégyszereződött a Nagy-Britanniában született lengyel gyermekek száma. Idén csaknem 13 ezer lengyel újszülött látta meg a napvilágot a szigetországban.

Mindez az egészségbiztosítónak 20 millió fontba, azaz mintegy 7 milliárd 200 millió forintnak megfelelő összegbe került.

A már Nagy-Britanniában világra jött gyermekek szülei ezekben a hetekben tömött sorokban állnak a lengyel nagykövetség előtt, hogy útlevelet kérjenek a kicsiknek. Hamarosan ugyanis megindulnak haza a karácsonyi ünnepekre.

Emellett a bevándorló kelet-európai szülőkkel együtt mintegy 240 ezer gyermek érkezett az országba. Jelenlétük pedig már komoly problémát jelent az oktatási rendszernek. Számos iskola kultúráját például alapvetően megváltoztatták - figyelmeztet az iskolaigazgatók országos szervezete.

Lengyelországból mintegy 170 ezer, Litvániából 30 ezer, Szlovákiából 28 ezer, Csehországból pedig nagyjából 13 ezer gyermek érkezett. Mindez hatszorosa annak, mint ahány gyermek érkezésére a kormány számított.

A munkáspárti kormányzatot már eddig is számos kritika érte azért, mert az Európai Unió bővítésekor alulbecsülte a Kelet-Európából várható vendégmunkások számát. Õk ugyanis évi 13 ezerre számítottak, ezzel szemben egy év alatt csaknem 700 ezren próbálnak új életet kezdeni a szigetországban.

Bár olcsón vállalnak munkát, jelenlétük mégis súlyos kiadásokat jelentenek az országnak. Többen rámutatnak arra is: egyelőre a fiatalabb, egészséges emberek érkeznek az országba, ez azonban nem lesz mindig így, hamarosan az egészségbiztosítónak hatalmas összegeket kell költeniük a bevándorlók kezelésére.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×