eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Riasztó tendenciák Szlovákiában

A szlovákok és a szlovákiai magyarok többsége egymást hibáztatja a két szomszédos ország közötti viszony megromlásáért - derül ki egy nemrég végzett felmérésből.

A szlovákiai magyarok többsége szerint a szlovák fél, míg a szlovákok szerint a magyar fél a felelős a Magyarország és Szlovákia közötti megromlott viszonyért - derül ki a Focus közvélemény-kutató intézett felméréséből, amely a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap megrendelésére készült.

A megkérdezettek 50 százaléka véli úgy, hogy a két ország közötti feszültségekért a magyar oldalt terheli a felelősség, 29 százalékuk szerint mindkét fél egyformán hibás, míg a válaszadók 13 százaléka úgy látja, elsősorban a szlovákok a felelősek.

Nyolc százaléknyian nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy "Ki a felelős a Magyarország és Szlovákia közötti feszültségért?"

Martin Slosiarik, a Focus munkatársa szerint meglepő a felmérés eredménye, miszerint csak Szlovákia lakosainak fele gondolja úgy, hogy a problémákért a magyarokat terheli a felelősség. A szociológus azt várta, hogy jóval többen okolják a magyarokat a feszültségekért.

A felmérésből az is kiderül, hogy a legnagyobb arányban a fiatalabbak teszik felelőssé a magyarokat. A 18-24 év közöttiek 58 százaléka vélekedik így.

A szociológus ezzel kapcsolatban kifejtette: nem akarja azt mondani, hogy egy olyan nemzedék van felnövőben, amely hajlamos a nemzetiségi gyűlölködésre, de a közvélemény-kutatás adatai mindenesetre arról tanúskodnak, hogy a fiatalok hajlanak leginkább a szélsőséges álláspontra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×